Noora Tulus

Glöm aldrig Noora Tulus. Hon är svensk hockeys framtid. Fast hon är från Finland.

Ishockey när den är som bäst. Missade du dagens propaganda? Kamp, slit, sura miner, målchanser, makalösa målvakter… men i och för sig för få mål. Knappt inga. Först två skrattmatcher i någon avlägsen ishall i Stockholmstrakten förbyttes till två drabbningar svensk ishockey sällan skådat. Nästan allt var bra. Spänningen och kampen var nära bristningsgränsen. Djurgården mot Luleå. Driv mot driv, historia mot historia. Djurgården har gjort en fin säsong med en riktigt bra avslutning och samlat sig efter att Luleå Hockey/MSSK körde över dem på hemmaplan. De landar på Luleå Airport och intar Delfinen med en attityd de aldrig ska glömmas för. Världsstjärnor spelade ingen roll, de visste vad de behövde göra. De gjorde precis så. Höll tätt. Checkade högt. Störde stjärnorna. Visade ingen respekt. Offrade sig. Det, det är respekt!

Det är också ett tydligt tecken på utvecklingen av kvinnornas ishockeytävling. Den har aldrig varit bättre. Två semifinaler har nu spelats som precis visar hur bra ishockeyn är. Det jävliga är att en massa hockeyintresserade snubbar missar det. De tittar bara på den hockey de tänker sig vara allt för dem.

Jag tänker tillbaka på OS i Turin 2006 när Sverige chockartat tog silver. Ingen var beredd. I SVTs studio hade hockeyexpert Niklas Wikegård någonstans under turneringen lektion i hur man ska använda klubborna när man spelar boxplay. Maria Roth lyssnade intensivt. För mig var det en bild av att något hände. Kvinnor kunde spela ishockeytävling, männen som var utnämnda experter brydde sig och kvinnors driv av att lira hockey började som smått ta plats. Ljudnivån som Chris Härenstam och Niklas Wikegård höll i OS-semifinalen glömmer vi aldrig. Där någonstans.

Men det tog länge. Sen kom Leif Boork in. Det tog ännu längre tid och det fortsätter att ta tid. Inbilla mig aldrig att kvinnors ishockey är lika prioriterat och viktigt som mäns inom svensk ishockey. Det är den så klart inte. Man kan alltid hänvisa till och skylla på: allmänhetens-, medias- och sponsorers intresse. Eller så. Ni vet. Som det var 2000. Som det var 2006. Som det var 1996. Som det är idag. Som det var ifjol.

Ikväll var Noora Tulus sanslöst bra. Hennes närvaro är i det närmaste avgörande för att Luleå Hockey/MSSK går vidare. Hon driver, öppnar spelet, hon är hela tiden där. Överallt. Hon håller ihop allt krafs, allt vasst, och skapar det som avgör. Hon är en härförare tillsammans med Emma Nordin, Jenni Hiirikoski och Ronja Savolainen medan Petra Nieminen och Michela Cava i dessa täta matcher snurrar lite för mycket och slänger puckar. Noora är sinnebilden av vad svensk ishockey borde vara. Driven, teknisk, smart och samlande. Hon är från Finland. Glöm aldrig heller den största som spelat i Sverige och haft mest betydelse för allt: Michelle Karvinen, men också Jenni Hiirikoski och bland många fler Kennedy Marchment, Lara Stalder och tjeckiskorna Krizova och Mrazova i Brynäs, förstå vad de ger till svensk ishockey. Ger oss, utöver det Erika Grahm och alla andra historiskt bidrar och bidragit med.

Men Ida Boman i Djurgårdens mål! En dag täpper hon igen en VM-final.

Jag tror faktiskt så mycket på svensk ishockey. Att förlora mot Finland för 6–7 år sedan gjorde man inte. Idag är Finland tillsammans med Kanada och USA överlägset bäst i världen. Finland borde dessutom vara världsmästare. Vi har en av världens bästa ligor, importerna är många men den miljö och dagliga utmaning våra spelare får är oslagbar. Utfyllnadsimporterna försvinner sakta.

SDHLs steg från en liten förening till maktfaktor är remarkabel. Fler stora företag inser snart värdet av både exponering, värde och nytta. (S)DHL är en föregångare. Det är så klart i sak orättvist att jämföra SDHL med SHL. Men jag utgår från att grundambitionen är densamma. Idag var det i alla fall viktigare att herrar i SHL fick spela en random SHL-omgång i sin huvudarena medan kvinnorna var tvungna att hålla till en B-hall med sin propaganda-semifinal. Jag vet att Luleå Hockey som klubb slitit som djur för att kunna lösa detta, men det har inte gått. All heder. Det är inte saken. När är kvinnor lika viktiga för svensk ishockey?

All denna propaganda för propagandan, och då är inte ens SM-finalen inledd. Den kommer inte spelas i några plåtskjul. Men man vet ju aldrig, SHL kanske har match?

Kom ihåg en sak. Glöm aldrig Noora Tulus.

___

Image cred: http://www.leijonat.fi/index.php/maajoukkueet/naisleijonat/2018-19/pelaajaesittelyt/item/31759-tulus-noora#2e5b15c7

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.