Historia Del 6: Elevernas rökrum som försvann, och återuppstod för personalen.

Sverige hade fått en ny tobakslag som trädde i kraft en sommar för längesen. Eleverna på Välkommaskolan i Malmberget hade sedan urminnes tider haft ett rökrum beläget vid en av skolans huvudentréer. Entréerna hade luftslussar, alltså en ytterdörr och en innerdörr. Inne i ”slussen” fanns en dörr in till rökrummet och rummet gick även att nå via en dörr från uppehållsrummet. Rökrummet var för eleverna inrett med halvtrasiga träbänkar, nedklottrade väggar och askkoppar.

När det nya läsåret startade i slutet på augusti var det samling i aulan. Rektorn hälsade eleverna nya som gamla välkomna till en ny termin, och ägnade sedan en god stund till att bland annat informera om den nya tobakslagen som väl i stort gick ut på att man inte längre fick röka på ”allmän plats”. Alltså inte längre inom skolans gränser. Rökning var nu tvunget att ske som närmast utanför muren till Svanparken, ungefär 50 meter från skolan. Rökande elever muttrade, men tja det var ju en ny lag så vad skulle man göra.

Tidigt under hösten skred dock den rökande personalen till verket. Det fanns nämligen någon bestämmelse i lagen om att personal visst kunde ha ett rökrum om rätt förutsättningar uppfylldes. Jag antar att det handlade om rätt ventilation och kanske just luftslussar. Därför skred man snabbt till verket och funderade så det knakade över var man nu skulle kunna röka när personalens eget rökrum inte längre föll inom bestämmelserna. Man hittade ett perfekt ställe. Elevernas nu stängda rökrum! Man pysslade till det riktigt fint, målade väggar, satte upp tavlor, skakade fram nya möbler och fina blommor. För att få använda rökrummet uppfyllde man också kraven genom att låsa igen entrén där man kunde gå in till rummet så att en luftsluss uppstod då innerdörren till uppehållsrummet aldrig öppnades. När den rökande personalen skulle röka gick de ut genom den andra entrén 20 meter bort, gick förbi uppehållsrummets stora fönster, med nyckel öppnade de den nu låsta entrén och gick sedan in i rökrummet och njöt av sina cigaretter.

Tror ni det blev livat? Jo vars. Men mest av fräckheten. Än idag är det bland det mest sanslösa jag sett över hur dåliga förebilder vuxna kan vara mot ungdomar. Det var en fars. Artikeln här speglar kanske inte riktigt stämningen. Nog surade elever över faktumet att de fick masa sig utanför muren och också ville röka inomhus, men mest handlade det om vuxna människors fräckhet.

Nåja, nu var det ju så att eleverna på Välkommaskolan inte var några korkskallar. Det var många som engagerade sig där främst synpunkter till rektorn vad huvudspåret. Själv var vi ett gäng som på den tiden startat upp ett Ungdomsråd i Gällivare kommun. Det gjorde väl att vi både hade lite kontakter och lärt oss en hel del. Det slog oss att det väl ändå måste vara konstigt om man helt får låsa en av skolans om jag minns rätt, till skillnad från uttalandet i artikeln, fyra större entrédörrar. Rimligen minskar man utrymningsmöjligheterna vid en brand med 1/4. Vi ringde räddningschefen i kommunen och frågade om de haft inspektion och godkänt detta. Det hade de så klart inte.

Dagen efter stövlade brandkåren in på skolan, ryckte lite i de låsta dörrarna, tittade in i rökrummet och fortsatte till skolledningens korridor. Senare den dagen var dörren öppen och rökrummet igenbommat.

Vi var några drivande som inte direkt var skitpopulära hos skolledningen och några storrökande lärare under en tid framöver, kändes det som. Vi blev dock varse rätt snabbt om att det inom personalen fanns två läger och fick även till oss av några att de var stolta över att det ska behövas ungdomar för att kunna resonera om sunt förnuft och få lite ordning. Jag själv var nervös som sjutton när jag senare skulle till rektorn och be om tillåtelse att hoppa av årskurs 3 och gå om det läsåret året efter. Frågan gällde egentligen att jag ville få fortsätta med specialarbetet som för oss var att driva UF-företag och därmed anses ha gjort det klart och inte behöva göra det igen nästa år. Rektorn stirrade mig i ögonen, och log sen, ville försäkra sig om att jag gjort rätt val att hoppa av och skulle ha något annat bra att göra under året. Hon avslutade med att mitt önskemål var okej. Troligen utanför reglerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.