Klockan 04.59 burrar telefonen till. Någon har skrivit en till kommentar. Den här gången vaknar också din partner.

Du ligger där och undrar vad det är som burrar igen. Det var samma ljud nyss. Halvt i sömnen sträcker du dig efter telefonen, det är någon som kommenterat något du skrivit på Facebook. Efter tredje meningen lägger du tillbaka telefonen. Det burrar till igen. Du tittar, ett meddelande på Messenger. 04.47 är klockan. Du andas ut djupt och sluter ögonen, lyssnar om din partner bredvid vaknade. Det verkar inte så. Inte den här gången. Det går inte att somna om, du stiger upp och kokar kaffe.

Strax efter sju slår du igen ytterdörren och stegen styr mot ett av stadens hotell för ett frukostmöte. Efter att ha hållit ett kort anförande om läget i din kommun skakar du hand med ett trettiotal personer. Några lyckas dra i väg dig en stund för att tala med dig om något viktigt för dem. I går var det också frukostmöte kl 07.00. Då öga mot öga med två personer som vill träffa dig. Frukostmöten kan alltid tas i bruk när kalendern din medger att behöva vara på tre eller fyra ställen samtidigt veckans alla arbetstimmar, fyra av fem veckokvällar och en av helgens två dagar.

Din kommunchef behöver resonera med dig om några större aktuella frågor. Det är ändå rätt avslappnat, ni har lärt känna varandra väl efter att ha pratat med varandra öga mot öga eller i telefon varje dag de senaste två åren.

Först kl 08.30 har du nästa engagemang. Din kommunchef behöver resonera med dig om några större aktuella frågor. Det är ändå rätt avslappnat, ni har lärt känna varandra väl efter att ha pratat med varandra öga mot öga eller i telefon varje dag de senaste två åren. Telefonen har burrat till varannan minut sedan du äntligen hade fått kaffet klart den här morgonen. Var femte minut har den dessutom ringt sedan du lämnade hemmet. Du har bara hunnit svara två gånger. En gång när din partner ringde och frågade var dotterns gympadojor kan ha tagit vägen och samtidigt undrade om du mot all förmodan kanske har en lucka att kunna hämta henne från skolan vid fyratiden. Den andra gången var det lokaltidningens kommunbevakande journalist som du prioriterade att svara för. Du sa så klart att du satt lite dåligt till och behöver få återkomma. Det får du nu inte glömma att göra senare. Klockan fyra har du lovat lokala PRO-föreningen att komma och prata med dem om framtidens äldreboenden. Hämta dottern går inte.

Hämta dottern går inte.

Mötet med kommunchefen går ändå rätt snabbt och redan 9.05 hinner du slå dig ned vid skrivbordet på kontoret. Du måste bara få i väg ett svar på det där mailet. 9.08 rycker du till och kommer på att mötet 9.30 är på andra sidan stan. Kappan åker på, du småspringer till receptionen och frågar skamset om det kanske mot all förmodan finns någon poolbil ledig. En lyckoträff. 9.29 är du på plats. Efter en presentationsrunda gör du en inledning på en kvart och håller sedan i en diskussion om EUs påverkan på de frågor ni i kommunen och regionen tycker är viktiga. Kl 11 är nästa möte i kommunhuset.

Lunchen består av pastasallad i plastförpackning under mötets gång. Äter man lunch medan man har möte så hinner man ha just det mötet också. Det var tänkt att det skulle vara klart till kl 13, då börjar egentligen ditt nästa möte. Men det var så många av de manliga mötesdeltagarna som behövde få säga ungefär samma sak som de andra redan sagt, så det drog ut på tiden.

Men det var så många av de manliga mötesdeltagarna som behövde få säga ungefär samma sak som de andra redan sagt, så det drog ut på tiden.

Du ursäktar dig när du öppnar dörren till konferensrummet en kvart sen. Nu är det överläggningar med dina partikollegor. På måndag är det kommunstyrelse och när den här fredagen är slut så har du lovat middag med din partner på tu man hand. I morgon lördag ska du inviga en utställning i en konsthall och resten av dagen delta i en partiutbildning. Söndagen är också fullbokad med fortsatt partiutbildning, möte med en idrottsförening och en intressegrupp. Måndagen måste förberedas nu. Det är tuffa frågor som ska upp till beslut.

Lagom till halv tre måste du avrunda partimötet. Ditt nästa möte börjar faktiskt inte förrän kl 15 men du har bara gett dig den på att du måste få i dig en ordentlig kopp kaffe. Från kaffeautomaten är det fem steg till soffan och du sjunker skönt ner. Suckar till litegrann och tar upp den burrande telefonen. 23 missade samtal, 19 sms, 36 notifieringar om kommentarer på dina inlägg på Facebook, 4 meddelanden på Messenger. Fyra nya vänförfrågningar på LinkedIn, ingen du känner eller ens tror du har träffat. I samtalslistan finns fem missade samtal från journalisten du lovade återkomma till, och några andra från media också. Du ringer upp journalisten. Det är snabbt avklarat. Artikel i morgon lagom till lördagens morgonkaffe. I och för sig var det två denna morgon, en i går och minst en till varje morgonkaffe. Du lägger på och lokala TV-kanalen ringer. Kan du vara med i studion i kväll och kommentera det där som ska beslutas om på måndag? Vilken tid? 18.45. Kl 18.30 är bordet bokat för tu man hand-middagen. Det blir direktsändning.

23 missade samtal, 19 sms, 36 notifieringar om kommentarer på dina inlägg på Facebook, 4 meddelanden på Messenger. Fyra nya vänförfrågningar på LinkedIn, ingen du känner eller ens tror du har träffat.

”Mailet!” Du skulle ju svara på det där mailet i morse. Magmusklerna får jobba när du häver dig upp ur soffan samtidigt som du messar din partner och frågar om det funkar med middag 19.30 istället. Du har tio minuter på dig till nästa möte, tack och lov kommer de till dig. Mailet får sitt svar efter att du fått scrolla ett bra tag för att hitta igen det. 68 mail har kommit bara sedan lunch då du snikscrollade igenom skörden medans lunchmötet pågick och männen berättade saker åt dig. Nyhetsbrev, ”För kännedom”, ”FYI”, kallelser, kända avsändare, och många okända avsändare. VERSALER i rubrikraden. ”JÄVLA KÄRRING!”, ”Är du helt dum i skallen!!!” och några ännu värre av några namn du känner igen. De har mailat förut. Nästan varje dag faktiskt. Du vidarebefordrar två mail till kommunens säkerhetsansvarige. Sen släcker du mailprogrammet. Telefonen fortsätter att burra till. Journalisten ringer igen och vill ställa en följdfråga. Din partner har svarat på ditt mess, ”Ja, halv åtta går bra. Men då tar jag en fördrink på stan med någon kompis. Och JAG väljer vin till maten! Och JAG väljer film när vi kommer hem! Puss. Hinner du förresten skjutsa i morgon på morgonen. Hennes match börjar 9!!”.

Mötet klockan tre är segt. En fortsatt diskussion om den där frågan som ska upp på kommunstyrelsen. Nu med chefer och tjänstepersoner. Det är fredag eftermiddag och alla är trötta. Men ni bara måste. 15.45 och kommunchefens telefon ringer. Det brinner på ett äldreboende! Räddningstjänsten har kontroll men många äldre har fått evakueras även om ingen tycks ha kommit till fysisk skada. Mötet avbryts omedelbart och en mindre krisledning dras igång. Provisoriskt boende behöver hittas för närmare 40 stycken. Det är fredag eftermiddag. Telefonen går nu varm. Alla vill veta hur kommunen ska lösa det här. När kan äldreboendet vara sanerat? Var ska alla bo? Vad kommer det här att kosta? Mellan samtalen burrar telefonen till hela tiden.

15.45 och kommunchefens telefon ringer. Det brinner på ett äldreboende!

De närmaste två timmarna flyger i väg. Hög puls och mycket att koncentrera sig på. 18.20 vaknar du till lite. 25 min till sändning och du är inte ens i TV-huset. Det får bli en taxi, du hinner inte annars. För säkerhets skull betalar du med ditt eget kort, åka taxi i stan är potentiellt att hamna i ytterligare en artikel. 18.35 snabbsminkad och 18.43 klar i studion. 19.01 unnar du dig att sjunka ner i en stol på redaktionen med en kopp kaffe och äntligen lite småpratande med en annan reporter om döttrarnas fotbollsmatch dagen efter. Du unnar dig en skön promenad genom staden till restaurangen. Telefonen burrar till då och då. Du hinner ringa din närmaste medarbetare och stämma av dagen som gått. ”Helvete!”, du har bommat eftermiddagens träff med PRO-föreningen. Den får klämmas in på söndag.

”Helvete!”, du har bommat eftermiddagens träff med PRO-föreningen. Den får klämmas in på söndag.

Efter middagen väljer din partner film. Ögonen håller på att falla ihop. Klockan är 23.39 när du lägger huvudet på kudden. Äntligen. Telefonen burrar till, ”Din jävla ragata! Hora. Hur in i helvete kan ni låta…”. Okänt nummer ringer. Det kan vara Polisen eller någonting om branden. Du svarar. Det skulle du inte ha gjort. Du skickar efter det ett sms till kommunens säkerhetsansvarige och berättar kortfattat vad som sades. Du sluter ögonen ändå. Din partner mumlar ”gympadojorna hennes är helt borta”. Du är dödstrött men sömnen infinner sig inte. Orden från det dolda numret ekar i huvudet. Telefonen burrar till. En ny kommentar på ett inlägg.

Telefonen ringer, det är Räddningstjänstens insatsledare som vill uppdatera dig på läget. Klockan är 00.31. Telefonen är fortsatt påslagen under natten. Som alla nätter. Det kan hända något. Klockan 04.59 burrar telefonen till. Någon har skrivit en kommentar. Den här gången vaknar också din partner. Du kan inte somna om.

Vill du bli politiker?

 

_________

Scener ur en politikers sannolika vardag. Åtminstone inte osannolika. Inspirerad av ej upplevda händelser, ej återberättade. Inspirerad av samhällsklimatet. Inspirerad av vår dagligen många gånger obehagliga syn på de människor vi valt att förvalta och utveckla vår samtid.

1 kommentar / Lägg till din kommentar nedan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.