Luleå Hockeys lag nästa säsong – en killgissning!

Huvuden ska rulla? Sportchefer sparkas och tränare avgå. Det finns säkert mycket att lära av årets SHL-säsong, men att förrätta avrättning är inte vad jag tror för någonting alls framåt. Tvärtom är jag en jäkligt stolt medlem i både Luleå Hockey och LuleåFans med vetskapen om att vi inte leker idrott här. Vi tror på vad vi kan skapa, vi tycker att guld och viktoria är viktigt – men inte allt. Vi sparkar inte tränare och spelar Yatzy med truppen. Vi litar på folk. Litandet och målmedvetenheten, spelsättet och systemen ledde till SM-final i fjol. Vi var ett stolpskott från guld. Silverdepressionen har inte riktigt släppt än. Men vi låter inte huvuden rulla. Det är inte vår grej, och det ska inte vara vår grej. Att se med fasa på HV71 och Djurgården, och jag vet inte allt är ju kanske inte Norrbottens och Luleå Hockeys modell.

Skillnaden från fjolårets gulddoft är just den extrema individuella skickligheten en del skapar och ger ett ruskigt styrt spelsystem. Det visar skillnaden. Att sparka Bulan och några sportchefer för det är bara tröttsamt.

Men ändå så kommer det alldeles sannolikt hända rätt mycket till nästa säsong. Här är en killgissning i skapligt genomtänkt form. Och bevara mig från påhoppen om Brendan Shinnimin, snälla! Vi tycker olika. Jag kommer inte att ändra mig, de som inte tycker som mig är fria att göra det. Det är helt okej.

Nästa säsong är min analys av dagens trupp denna. Vi börjar med det som i dagsläget känns, och är helt klart. Efter det så dyker jag lite mer i varför jag tänker det jag tänker.

Målvakter
Joel Lassinantti
Matteus Ward

Backar
Jesper Sellgren
Pontus Själin
Erik Gustafsson
Marcus Hardegård – ny från Örebro, ja jag räknar han som helt klar.
?
?
?
?

Forwards
Jonas Berglund
Jack Connolly
Einar Emanuelsson
Olli Nikupeteri
David Lilja – ny från BIK Karlskoga
Nikola Pasic – ny från Södertälje
Patrik Zdráhal – ny från HC Litvinov
?
?
?
?
?
?
?
?

Varför det? Ungefär så här tänker jag.

Målvakter
Målvakterna är det enkla.

Joel Lassinantti
Matteus Ward
(Love Härenstam)

Bli inte förvånade om det är Love Härenstam som kallas upp när Lassi eller Matteus Ward saknas nästa säsong. Det lär bli spel i J20 för Härenstam nästa år trots att han redan i år är underårig i J18. Resan lär se ungefär likadan ut som för Jesper Wallstedt, han ansågs också för ung innan han bara small upp i J20 och A-laget. Love har alla verktyg att göra samma sak. Klubbens problem är snarare att både Jonathan Reinholdt och Hubert Forsberg Zetterström ännu har ett år kvar som juniorer efter den här säsongen. Då står man med tre målvakter i J20. Faktum är att man sitter med ett glapp i målvaktsarsenalen. Reinholdt och Forsberg Zetterström är båda födda 2004, resten av målvakterna under dem är födda 2007 likt Love Härenstam.

Backar
Det vi med säkerhet nog kan veta är att dessa fyra är i backuppsättningen nästa säsong.

Jesper Sellgren
Pontus Själin
Erik Gustafsson
Marcus Hardegård – ny från Örebro, ja inte officiellt men allt säger samma sak. Arvidsjauraren Hardegård är äntligen i en Luleåtröja.
(Oliwer Sjöström)

Filip Pyrochta kommer lämna och får aldrig nytt kontrakt. Att Oscar Engsund inte förlängt känns i kombination med rykten kring honom som att det tyvärr är sista säsongen vi ser honom här. Det är förjävla besvärligt och sorgligt. Men med alla år här tror jag de vänder söderut. Julius Honka måste vara högvilt och har med all sannolikhet erbjudits kontrakt av ett antal klubbar. Något säger mig att om han inte skrivit på redan så är han överens med en annan klubb. Jonathan Andersson tror jag också lämnar, och jag är kluven. Han har verkligen klivit fram när större delen av backkollegorna gått ner sig. Jonathan har varit en av våra bästa backar totalt sett i år med en riktigt svag säsongsinledning där jag själv var riktigt kritiskt. Men förtroende skapar utrymme. Hans sambo Fanny Anderssons kontrakt med Piteå IF DFF går också ut i sommar. Jag tror de kommer att flytta på sig och Jonathan lär inte sakna anbud. Han lämnar.

På juniorsidan verkar man inte vilja ge någon chansen i år, ett tecken på att de inte riktigt är nog skickliga. Det kan så klart gå väldigt fort i den där åldern. Men är det någon som kanske kan göra en Nils Lundkvist-resa så är det Oliwer Sjöström. Den yngsta backen i J20 och mer eller mindre den enda i TV-puckens slutspel som spelat eller spelar kontinuerligt i J20. Någon gång måste klubben se en uppsida med att ordentligt våga skola in en supertalang igen. Oliwer Sjöström är nog den. Han kan göra minuter redan nästa säsong.

Det ska alltså troligen in 3-4 nya pjäser här.

Forwards
I forwardsuppsättning nästa säsong tror jag egentligen bara det är dessa som vi helt säkert kan räkna in. Att Lilja, Pasic och Zdráhal kommer kan vi räkna med, för Lilja och Pasic ska motsatsen vara om någon av deras lag får upp i SHL. Det gör dom inte.

Jonas Berglund
Jack Connolly
Einar Emanuelsson
Olli Nikupeteri
David Lilja
Nikola Pasic
Patrik Zdráhal
(Jakob Ihs Wozniak)

Bland juniorerna är det ungefär samma resonemang som på backsidan. Det finns många bra spelare i J20, men ingen har gjort avtryck när det getts chans. Chanserna är dock få och speltiden totalt värdelös, så vem vet. Jag satsar istället på att det blir en tidig raket i Jakob Ihs Wozniak som jag tror har Bulans egenskaper. Ingen annan verkar ju frälst honom ännu. Dans Locmelis hade så klart redan hunnit spela väldigt många matcher i SHL om det gick, men han har valt collegespel nästa år och får inte spela professionell hockey. Det ska så klart sägas att Ihs Wozniak bara än så länge fått en enda match i J20, men det kan gå fort. Han har storleken, talangen och som det verkar defensivt skolats mycket i år. Jag ser som inga andra i dagens J20, men jag har så klart säkert fel.

Sen då?

Mario Kempe har kontrakt och det finns så klart en enorm uppsida i honom, men orkar klubben hålla sig? Jag har nästan väntat redan nu på att man letar möjlighet att bryta, han kan inte vara billig för att leverera precis ingenting. Han har som alla andra helt säkert en drös med out-möjligheter, inte minst har Ulf Engman och Skuggan garanterat både hängslen och svångrem i alla upptänkliga situationer med en sådan skadehistorik. Det är ju en 150%-värvning i bästa fall, mot en 20% i värsta. Vi är nära det senare nu åtminstone.

Isac Brännström kommer att spela i HV71 nästa säsong. Det är som det är, och det är tidigare diskuterat. Leo Komarov kommer inte vara kvar, något annat är helt osannolikt. Han har inte levererat, han blir helt enkelt inte kvar. Joonas Rask är en sådan där spelare som man ändå har något i sig för. Han åker åtminstone 100% grillor varje match, kämpar och sliter men får obegripligt lite uträttat. Det var samma sak ifjol. Han kommer givetvis inte bli kvar. Tomi Sallinen får inget kontrakt som en av klubbens genom tiderna mest meningslösa värvningar, dessutom inprickad för att konkurrera ut Carl Mattsson i samma position. Riktigt jävla sorgligt. Därmed är det nog inte heller givet att Carl Mattsson själv är kvar nästa säsong. Någon skrev att han kan och har potential att bli en till Gustav Rydahl. En sådan som aldrig fick göra sitt, åkte till en annan klubb och dominerade. Nja, kanske inte med Calle. Men att han inte fått den yta och istid som behövs stör åtminstone mig, ännu mer när en import som Sallinen istället får logga meningslösa minuter efter minuter istället för en hemmaprodukt.

En av våra kära spelare i Konstantin Komarek är nog tveksamt. Har han levererat? Nej. Inte laget heller ska sägas. Men om vi ska se till kontinuitet med kompetenta spelare borde Komarek ändå finnas i den boken. Han kommer inte skapa guldmedaljer, men han har hjärta och en kompetens som måste gå att utveckla. Linus Fröberg, en besvikelse genom i stort sett hela förra säsongen. Själv fattade jag aldrig den värvningen överhuvudtaget. Jag ser den mer nu när han över lag varit vår bästa forward. Om han blir kvar? Nej det tror jag inte. Om han hamnar i Oskarshamn hos pappa? Det tror jag inte heller. Det är nog dags för ett utomlandsäventyr för Linus.

Juhani Tyrväinen, denna gåta. Vad är det med karln? Fullkomligt dominant långa stunder i fjol. När han var på isen så visste alla vad som gällde. Dessutom en duktig hockeyspelare och ren tacklare. Jaja, men lite för hög fart ibland. Men han drev respekten. I år har karln helt tynat bort. Han sitter på kontrakt nästa år. Det sägs att han inte kommer att vara kvar, jag tror efter vad också jag hört inte bara från rena rykten att han inte är det. Jag tror inte Juhani Tyrväinen spelar i Luleå Hockey nästa år. Jag hade önskat en fjolsårsdedikation, men dagens Juhani är inte rätt. Jag tror han lämnar.

Och så Brendan Shinnimin. Kanske vår bästa spelare av alla i år. Jag tänker på Jonathan Granström när jag ser honom, ger sig in i allt och bär laget många gånger. Backar aldrig. Ni som känner eller följer mina tankar vet däremot var jag står. Brendan Shinnimin skulle däremot aldrig kommit upp på vår stolta klubbs radar. Det är en glidning att det ens ska kunna ske med hans historik. Så här sa jag i maj 2021, och jag står kvar där ännu:

Innan hälften av er blir galna ska jag säga att jag på riktigt tycker att han varit skitbra sista tiden. Han leder oss många gånger. Men jag har inte ändrat mig, jag kommer inte att ändra mig. Om han så slår in guldpucken, som han var ruggigt nära att göra i våras så kommer jag tycka att det är en komplett felrekrytering. Jag har full respekt för alla som tycker annat, respektera mig för att jag tycker att det är en närmast oacceptabel glidning från vad vi tror på i Luleå Hockey. Men den diskussionen verkar ingen vilja ta, eller orka eller anse behövas. Därav har jag väl fel, eller måste värdera något annat i vad jag tror på.

I mina ögon så är det här Brendans sista år hos oss, jag tror att han varit helt rökt om han inte gjort sin resning sista månaderna som han gjort. Han har varit sjukt bra emellanåt, åtminstone har han varit tamejfan den enda som hotat motståndaren! Jag håller med er många. Men jag tror att man kommer att förlänga. Förlänger man med honom så ska åtminstone jag fundera en gång till över vad min relation till klubben är framledes.

Linus Omark och Pontus Andreasson då? Ja att Pontus kommer tillbaka är nog alls ingen omöjlighet. Men vi ska väl ändå tillstå att när han blev sjukt bra var när han äntligen sattes ihop med Linus Omark, magikern och chefen. Linus själv, om han återigen återvänder. Hur ska jag veta? Jag hoppas inte på någonting. Men avsaknaden av honom har med all önskvärd tydlighet visat hur sårbara vi är i ett superstyrt spelsystem när vi inte har någon som med klass kan lösa alla knutar och bryta mönster. Som Linus, och en tekniksniper som Pontus Andreasson. För att inte glömma Sami Lepistö, en del fattar inte hans storhet tror jag. På 46 matcher i ligan och slutspel gjorde karln 6 mål och 38 assist. Det är tamejfan galet med Luleåmått. Han hade säkert inte levererat samma sak i år, eller vem vet. Men han fick inte chansen.

Tack för mina killgissningar. Jag gissar verkligen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.