Skärmdump Tv4 Nyheterna 3 mars 2020.

Det Norrbotten berättade åt världen redan 2014.

Den 3 mars var det ett inslag i TV4 Nyheterna om hur mycket Internet äter upp av världens energi. Mars 2020. Nu börjar det öppet uppmärksammas det vi i Norrbotten och The Node Pole pratade om 2014. Eller till och med 2009 när arbetet inleddes i Luleå/Piteå med det som senare resulterade i att Luleå och Norrbotten tog hem den etablering som alla städer och regioner i Europa ville ha. Facebooks första datacenter utanför USA.

Vi pratade då för 6 år sedan om att Internet drar energi. Massor av energi. Att datatillväxten i världen är och fortsätter explodera mer eller mindre exponentiellt. Att datacenter runtom i världen då och ännu idag i stor utsträckning drivs av energi som inte är förnybar. Att man bör fokusera på att flytta data och inte el. Idag höll reportern på TV4 Nyheterna nästan samma föreläsning innehållsmässigt som Norrbotten gjort på keynote-scener, branschmässor och i kundmöten runtom i världen sedan 2014. Det här är inget nytt för världens datacenterbransch. Men det vi redan då tryckte på är att de snart inte har något val. Användarna kommer driva dom till att behöva göra precis allt de kan för att minimera klimatavtrycket. Det har börjat ske. Jag kan tycka att det avtagit den lilla våg som var på gång för några år sedan. Men med olika uppmärkamhet sista tiden som TV4s inslag är ett gott exempel på så kanske drivet kommer tillbaka. Det är viktigt.

Se inslaget här: https://tv4play.se/program/nyheterna/12530758

När övriga Norden på hösten 2015 gnuggade ögonen och också började prata om förnybar energi flyttade vi vår kommunikation till att addera in andra saker och slutade leda med renewable energy. Jag kommer särskilt ihåg en konferens och mässa i Oslo i oktober 2015 där precis alla på scenen bara pratade om hur mycket förnybar energi de hade eller de drev sina datacenter med. Alla utom The Node Pole. Vi hade redan sagt det i några år och flyttade vårt budskap till det investerare vill höra, hur snabbt de kan vara uppe och rulla samtidigt som de kan ticka av det förnybara. Speed-to-market. Att investera i Norrbotten är smart. Få ställen är så förberedda på etableringar som många kommuner i Norrbotten. Det var 2015.

Själv var jag en gång på Energikommissionens möte med Svenskt Näringsliv tillsammans med fyra ytterligare herrar i gråa kostymer och energiministern. Vi pratade energins framtid ur ett näringslivsperspektiv.

Tjaa, ”Internet måste bo någonstans” var vårt budskap från The Node Pole. ”Varför inte i Sverige? Så vi både tar ansvar för Internets klimatavtryck på jorden och kan fortsätta bygga en plats i världen där datacenter både har tillgång till förnybar energi och kommer ge landet både ekonomisk tillväxt, stort anseende när globala bolag investerar här, inflöde av kompetens och till råga på allt en massa nya jobb.”

Norrbotten är före sin tid. När man är det gäller det att hålla i. Annars kan man lätt brinna ut. TV4 vaknade 2020. Det var ett nöje att se dagens inslag. Till slut leds budskap in i rätt ledningar. Men det kan ta sin tid.

Läs mer om Facebooks verkliga betydelse för Luleå och Norrbotten:
http://johansjokvist.se/blog/2017/11/07/facebooks-verkliga-betydelse-for-lulea-och-norrbotten/


Fotnot: The Node Pole var regionens marknads- och PR-bolag med uppdrag att ta hem fler investeringar av datacenter i svallvågorna efter Facebooks enorma investering i Luleå. Bolaget startades av Luleå Näringsliv AB, Norrbottens läns landsting, Luleå kommun, Bodens kommun och Piteå kommun. Med i arbetet kom senare även Älvsbyns kommun och verksamheten finansierades även av Länsstyrelsen i Norrbotten. 2017 köpte Vattenfall och Skellefteå Kraft hela verksamheten och varumärket och driver det idag. Jag arbetade som Head of Public Affairs och senare Utvecklingschef för The Node Pole mellan september 2014 och februari 2017. En fantastisk tid.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.