Det här är på allvar. Du borde inte heller sova gott.

Det här är på allvar. Du borde inte heller sova gott.

Jag känner mig lite urlakad. En del av er kanske rycker på axlarna inför att det är val om 10 dagar. Inte jag. Jag sover dåligt och jag funderar hela tiden på vart vi är på väg och vad som händer.

För det här är på allvar.

Vi känner nog oss alla lite less på allt kampanjande vi möts av, trött på alla annonser och utspel som fyller både vårt flöde här, fyller gatorna och nyhetssändningarna. Visst, det är en tävlan mellan partierna i att bräcka varandra. Det kan vi ha synpunkter på, och jag har skrivit tidigare om just det.

Men varje dag ser jag människor jag både känner och inte känner raljera över politiker och politiken som något opålitligt, där man bara lovar saker som aldrig blir av. Till synes av reflex. Till synes utan att ha några exempel. Jag har sett politiker kallas ”lögnare” och jag tycker vi möts av ett allmänt så in i helvete trist förhållningssätt till det finaste vi har. Till de människor som tror på demokrati, som lägger ner hela sin vakna tid till vårt samhälle, människor som vill dig och mig vårt bästa. Människor som betecknar sig som moderater, socialdemokrater, liberaler, miljöpartister, vänsterpartister, centerpartister eller kristdemokrater. De allra flesta också feminister. Men inte är rasister. Eller nazister. Utan hyggliga personer som tror på vårt samhälle, på att vi ska göra saker tillsammans, som tror på att alla människor är lika mycket värda och har en plats i världen – och som alla vill få ett ännu starkare och bättre Sverige. Ett land som redan idag är en av hela jordklotets främsta på område efter område. Där vi mår bäst. Där vi lever bäst. Till och med alla ”krisområden” som lyfts fram är i världsklass, egentligen. Även om de kan bli bättre med våra egna mått. Vården, skolan, vår brottsbekämpning.

Ändå allt detta gnällande på våra politiker. Det är så förbannat sorgligt. De gör sitt bästa för dig, hela deras vakna tid. De har olika lösningar, olika ideologier och det är definitivt valrörelse när det dammas ut vallöften lika ofta som vi hunnit hälla upp en ny kopp kaffe för att ens orka lyssna. Men ändå gnället. Gnället på politiken. Gnället på det så trasiga Sverige.

Vad har du själv för lösningar på allt istället för att gnälla och tro att Sverige kantrat? Politikerna verkar ju inte kunna lösa dina funderingar. Jag utgår från att lösningen inte är Sverigedemokraterna. Han som vill släcka radions P3 och begränsa kvinnans aborträtt? Han som inte vet om han skulle välja Rysslands president Putin eller Frankrikes Macron som kompis om han var tvungen? Som statsminister?

De flesta av oss skakar på huvudet och följer clownen Trump som president i USA. Vi kan bara ännu inte fatta hur det gick till. Och så är vi på väg mot samma sak själva. Det gnälls på ”PK-media”, det gnälls på människor som inte ser ut som ”etniska” svenskar och har konstiga namn, det gnälls på människor som flytt för sitt liv från länder som ser ut som stora bombgropar, på människor som flytt för att det inte finns mat ens till deras barn, det gnälls på etablissemanget, på regeringen, på oppositionen, på allt. Vi måste väl göra ’Sweden great again’, antar jag? Det så trasiga Sverige. Där det är så obarmhärtigt synd om oss. Vi har så otroligt svårt att se oss själva utifrån. Vi har så otroligt lätt att bli protektionistiska. Om vårt, och mitt.

Ta ditt ansvar istället. Du också. Precis som alla demokratiska politiker gör som tror på vårt samhälle av idag och det vi byggt upp tillsammans, oavsett om de är moderater eller socialdemokrater.

Det här är på allvar. Du borde inte heller sova gott.

Jag ville bara säga det.