Valnatt: Så här röstade norrbottningarna i alla val

Här är en valnattssammanfattning från Norrbottens val till alla kommunfullmäktigen, Riksdagen och till Region Norrbotten.

Det är alltid preliminära siffror. Det ska kontrollräknas och det ska in sena förtidsröster. Mina kommentarer är högst snabba bedömningar mitt under valnatten.

MAKTSKIFTE I REGION NORRBOTTEN

Det blir maktskifte i Region Norrbotten. Sjukvårdspartiet gör ett starkt val och går fram runt 9,5%. S tappar cirka 7,2%, dessutom åker MP ur Regionfullmäktige och V går framåt marginellt. KD klarade inte att ta sig in denna gång heller, C tappar litegrann och L har tappat och balanserar precis på spärren. SD går framåt litegrann och ser ut att få ytterligare ett mandat. Mandatfördelningen kan avgöras efter att sena förtidsröster kommit in. Men att det blir maktskifte råder det inget tvivel om. Regionstyrelsens ordförande heter sannolikt snart Kenneth Backgård från Norrbottens Sjukvårdsparti.

Update måndag morgon: Med två distrikt kvar att räkna (ett i Gällivare och ett i Piteå) ser L ut att ramla ur regionfullmäktige.

SÅ HÄR RÖSTADE NORRBOTTEN TILL RIKSDAGEN

V 10,7 (+2,1)
S 41,9 (-7,1)
MP 2,7 (-2,1)

SD 15,8 (+4,8)

C 7,0 (+2,5)
L 3,2 (+/-0)
KD 4,6 (+1,6)
M 12,7 (-0,1)

Fi 0,4 (-1,9)
Övr 0,9 (+0,2)

Ska man då gå efter partiernas riksdagslistor ser de norrbottniska riksdagsledamöterna ut att bli:

S: Sven-Erik Bucht, Ida Karkiainen, Fredrik Lundh Sammeli och Emilia Töyrä. S tappar preliminärt ett mandat.
C: Får preliminärt ett nytt mandat och etta på listan är Linda Ylivainio.
M: Mattias Karlsson
V: Birger Lahti
SD: Eric Palmqvist, antagligen.

KOMMUNVALEN

ARJEPLOG – S sitter kvar
I Arjeplog går S framåt med +2,9% och får ett till mandat i fullmäktige. SD åker ur efter att ha backat. Kommunfullmäktige ser bara ut att få fyra partier: S, V, C och L.

ARVIDSJAUR – S och V regerar?
I Arvidsjaur dominerar S och C. C går fram +4,1% medan S tappar -3,9% men är ännu största parti med 36,8%. Även L gör ett bra val och går fram +3,8%. Vem som tar makten är därmed lite oklart. Om S och V allierar sig har de majoritet och känns som den rimligaste utgången. SD tappar och blir av med ett mandat.

BODEN – S kvar med stödparti(er) eller stor allians tar över?
I Boden ser det ut som nya partiet Bodenalternativet gör ett bra val och får någonstans strax över 10%. S tappar lite ner till 34,4% och M gör ett riktigt dåligt val och tappar -10,7%. SD tappar -2,1% och blir av med ett mandat. C gör ett bra val och dubblar nästan sina väljare upp till 5,4%. MP har åt andra hållet tappat hälften av sina väljare och är nära att åka ur fullmäktige, stannar på 2,1%. Sjukvårdspartiet går fram 3 mandat och stannar på 8,1%.

GÄLLIVARE – Oklart läge
I Gällivare är det SD som går fram mest +7,4% till 12,3%. S tappar -6,6% och får 34,5%. MP ökar med +2,5% till 11,9%. Oklart läge i kommunen där det gått upp och ner för partierna i den regnbågsallians som idag styr.

HAPARANDA – Maktskifte troligt
S tappar mycket stort och får 34,1% (-12,6%). Sjukvårdspartiet går starkt framåt och det finns rimligen underlag för ett maktskifte i kommunen tillsammans med främst C. Vare sig L, MP eller Fi tar sig in i fullmäktige. SD behåller sitt enda mandat. Valdeltagande var som vanligt väldigt lågt i Haparanda, men ökade ändå till 62,2%.

JOKKMOKK – S rimligen kvar med stödpartier
S tappar -3,6% till 40,0% samtidigt som Framtid i Jokkmokks kommun går fram +3,2 % till 17,9%. MP gör i princip +/-0 och ligger på 13,6%. L tappar lite över 5% och Samernas Väl ökar marginellt. Rimligen sitter S därmed kvar vid styret.

KALIX – S rimligen kvar med stödpartier
I Kalix går M (+4,7% till 20,8%) och SD (+3,8% till 8,2%) framåt. S tappar 4,9% till 41% och kommer rimligen sitta kvar och styra kommunen. Kalixpartiet behåller sin plats i fullmäktige. KD och Fi lyckas inte ta sig in.

KIRUNA – Maktskifte
C är nytt största parti i Kiruna kommun. De går fram 4,4% och får 33,0%. S tappar -7,4% och får 25,1%. Samelistan och Nya Kirunapartiet behåller sina mandat samtidigt som Knegarkampanjen och MP åker ur. Fi ökar med +1,9% och tar ett till mandat. Vi står därmed troligen inför ett maktskifte i kommunen.

LULEÅ – S rimligen kvar med stödpartier
S som tidigare hade majoritet i fullmäktige har nu tappat den. Man går kraftigt bakåt med 11,3% och får 37,7% och måste nu söka stöd hos andra partier. V går starkt framåt med +4,4% och stannar på 10,3% får tre nya mandat. C går fram lika många mandat och får totalt 7,5% av rösterna. Både Landsbygdspartiet (1 mandat) och Rättvisepartiet Socialisterna (2 mandat) behåller sina mandat. Allianspartierna går svagt framåt samtidigt som MP tappar hälften av sina väljare och 2 mandat. SD får 2 nya mandat och har nu 5.

PAJALA – Mycket oklart läge
Det nya socialdemokratiska alternativa partiet ser ut att ha gjort ett väldigt bra val och kan ha landar troligen på 18–19%. S tappar hela -16,8% till 29,3%. V tappar -1,1% till 18,1% och KD gör ett starkt val och går fram +4,1% till 14,3%. L klarar inte spärren och åker ur samtidigt som C tappar men ser ut att klara sig kvar. Även SD backar och åker ur fullmäktige.

PITEÅ – S rimligen kvar med stödpartier
S försvagning i förra valet försvagas ytterligare när man nu tappar -7,0% till 37,6%. Tappet ser ut att vara rätt jämnt fördelat till övriga partier där Sjukvårdspartiet går framåt med +3,7% till 9,6%. S behöver stöd för att regera kvar, tillsammans med V och MP har de majoritet. Skol- och Landsbygdspartiet ökar och får ett till mandat, SD likaså.

ÄLVSBYN – S rimligen kvar med stödparti(er)
I Älvsbyn går C, L och KD framåt alla mellan 3% och 4,3%. C är näst största parti 18,8%. S tappar -8,3% och landar på 39,4%. M, MP och Fi kommer inte in i fullmäktige. SD tappar 1,9% och 1 mandat. V tappar litegrann och får 9,8%. Rimligen sitter ändå S kvar med hjälp av något annat parti.

ÖVERKALIX – S får egen majoritet
I Överkalix får S ny egen majoritet och går fram +10,7% till 53%. Det innebär att den styrande koalitionen idag mellan C och V tappar makten. C tappar -6,0% och V -11,5%. M och SD går framåt båda med över 4% vardera. SD får ett nytt mandat till 2. MP, L och Fi kommer inte in i fullmäktige.

ÖVERTORNEÅ – Mycket oklart läge
I Övertorneå tappar Övertorneå Fria Alternativ nästan hela sin väljarkår med -18,3% till 3,6%. S går framåt med +5,4% och får 38,2%, ungefär lika mycket som Sjukvårdspartiet (+4,9% till 10,7%). MP, M, L och Fi tar sig inte in i fullmäktige. SD går fram och får ett till mandat till 2. Mycket oklart läge råder i Övertorneå.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.