Dennis Bejedal, Norrbottens Destilleri


Att titta över horisonten och ut i världen är viktigt för Dennis Bejedal. Han hade försörjt sig som professionell pokerspelare i tolv år. Pokerspelet hade tagit honom runtom i världen och när tid fanns upplevde han världens mat och dryck. Sen kände han att han ville bort, hälsade på en kompis i Kalix, träffade Zana, fick en dotter, flyttade till Norrbotten och har nu börjat resan med att göra den där drömmen som alltid funnits där någonstans. Att bygga upp ett företag. Smakupplevelsen fick fortsätta stå i centrum och idag driver han Norrbottens Destilleri med drivkraften att sätta Norrbotten på den globala kartan med sin gin, och skapa Europas mest högteknologiska småskaliga destilleri. Han gör det i Töre.

Hej Dennis Bejedal, berätta vem du är?
– Jag skulle säga att jag är en driven person med stor passion för mat och dryck. Min historia är väl att jag efter studenten försörjde mig helt som professionell pokerspelare i tolv år. Det gav många resor runtom i världen och möjligheten att spendera en stor del av åren utomlands. Vi var ett kompisgäng som hyrde hus tillsammans på olika ställen i världen och skapade oss en vardag där under några månaders tid. Bland annat gav det mig möjligheten att uppleva mycket mat och dryck.

– Men efterhand började jag känna ett behov av att komma bort från det och från Stockholm där jag bodde, och jag ville landa i hur min framtid skulle se ut. Jag åkte till Kalix för att hälsa på en kompis och i samband med det så träffade jag Zana, som nu är min sambo och mamma till vår dotter Vanessa. Det tog inte lång tid innan jag gjorde mig av med boendet i Stockholm och vi flyttade ihop i Luleå. Senare flyttade vi till Kalix, vilket också känns riktigt bra eftersom familjen på mammas sida har sina rötter här.

Sen blev det ett destilleri, till och med Norrbottens Destilleri. Berätta.
– Under den här tiden började jag på allvar fundera på vad jag egentligen skulle göra i framtiden. Jag spelade fortfarande poker men kombinerade det med kurser i entreprenörskap och ekonomi. Jag har alltid haft någon form av dröm att en dag driva upp ett eget bolag. Jag har verkligen känt att jag skulle brinna för det och jag har aktivt tänkt på det under alla år. Önskan att skapa något med möjlighet till att bli något framgångsrikt har alltid funnits där.

Jag har alltid haft någon form av dröm att en dag driva upp ett eget bolag. Jag har verkligen känt att jag skulle brinna för det och jag har aktivt tänkt på det under alla år.

– Egentligen är det ingen slump att valet blev att driva ett företag med smakupplevelsen i centrum. Just tankar på mat, dryck och smaker finns alltid i mitt huvud. Mitt intresse för premium-gin växte efter hand vilket även samlingen i mitt barskåp gjorde. Det var då jag började diskutera med mina två delägare om vi inte skulle starta ett destilleri.

Mitt intresse för premium-gin växte efter hand vilket även samlingen i mitt barskåp gjorde.

– Jag lade ner månader på att göra en omfattande marknadsanalys och beskriva vårt koncept. Allt föll tydligt på plats när jag väl insåg att allt vårt varumärke behöver finns just här i Norrbotten. Fantastisk natur och ett av världens mest högkvalitativa vatten. Så det blev ett destilleri, och vi startade upp det i Töre.

– Vi brinner för att destillera gin i världsklass. Vår gin får sin inspiration från botaniken i landskapen utefter Kalixälven där den stormar fram från källorna i Kebnekaisemassivet till mynningen i Bottenviken. Är det inte fantastiskt!

Allt föll tydligt på plats när jag väl insåg att allt vårt varumärke behöver finns just här i Norrbotten. Fantastisk natur och ett av världens mest högkvalitativa vatten. Så det blev ett destilleri, och vi startade upp det i Töre.

– Samtidigt tror vi på att titta över horisonten och ut i världen. I varje recept vi tar fram finns alltid en krydda från en helt annan del av världen. Det är det som gör vår dag extra spännande. Att hitta den där unika kombinationen. Lokalt och i fjärran.

Vad drivs du av?
– Av att utvecklas. Både att jag själv ska utvecklas och att företaget ska utvecklas. Att lära mig nya saker varje dag brinner jag för. En annan drivkraft är nog min nyfikenhet i skapandet av nya produkter. Där lägger jag väldigt mycket tid för att verkligen kunna vara stolt över den slutgiltiga produkten. I företaget ska vi drivas av att sätta Norrbotten på den globala kartan med vår gin.

– Vi har valt att bygga vår framtid och familj här i Norrbotten. Jag ser verkligen en möjlighet att bygga något väldigt fint här tillsammans med min sambo och dotter. Det är därför väldigt viktigt för mig att Norrbottens Destilleri håller den kvalitet vi haft som ambition sen dag ett.

Vad är din grej, vad är du riktigt vass på?
– Vi är inte ensamma om att starta gintillverkning, det är inget konstigt med det. Det ligger i tiden. Det kan kännas stressande ibland när vi ser hur en del lanserar nya produkter i en rasande takt. Men vi har valt en annan väg och vi tror på att hålla fast vid den tanken. De produkter som vi lanserar är genomtänkta och håller den kvalitet vi vill ha. De ska stå sig i många år och inte bara bli en fluga, det tog mig faktiskt över ett år att jobba fram det slutliga receptet till vår Mountain Dry Gin.

Vi gör inget av en slump utan lägger ner ett gediget arbete för att kunna leverera en produkt som är genomtänkt och hållbar. Vi lanserar inte produkt efter produkt för att tjäna snabba pengar, hela vår vision är långsiktig. Med våra produkter vill vi berätta en historia och ta med konsumenten på en resa där våra landskap längs Kalixälven är central. Jag tror och hoppas att de som köper våra produkter väljer oss för att vi representerar Norrbotten och kvalitet.

Med våra produkter vill vi berätta en historia och ta med konsumenten på en resa där våra landskap längs Kalixälven är central.

Har coronakrisen påverkat er verksamhet?
Jag tänker att coronakrisen påverkat alla i världen oavsett vad man arbetar med eller vad man lägger sin tid på. Vi anpassar oss och tänker att vi klarar detta om svenska folket och resten av världen hjälps åt. I vår bransch ser vi den största kraschen hos restaurangerna och det påverkar oss direkt. Vi arbetar hela tiden med att parera effekterna, hålla nere våra kostnader och göra allt som behövs för att ta företaget genom krisen.

Har ni gjort några förändringar med anledning av denna situation?
– Vi var just på väg att expandera utanför Norrbotten när världen plötsligt sattes i karantän. Kontrakt som vi jobbat på en längre tid mot grossister sköts plötsligt på obestämd framtid. Vi hoppas kunna ta upp diskussionerna igen när vi ser att det börjar gå till ett mer normalt läge.

– Vi har hela tiden arbetat noggrant och varit eftertänksamma, det är vi glada för idag. Hade vi haft för bråttom med att nå ut på marknaden hade vi nog idag stått med ett stort lager, dragit på oss stora kostnader och bundit kapital som direkt drabbat oss i och med den uteblivna försäljningen mot restauranger. Istället har vi kunnat fokusera på utvecklingen av destilleriet. Vi bygger i princip allt själva, så nu jobbar vi på så fort vi kan med att förverkliga vår vision av att skapa Europas mest högteknologiska småskaliga destilleri.

Hade vi haft för bråttom med att nå ut på marknaden hade vi nog idag stått med ett stort lager, dragit på oss stora kostnader och bundit kapital som direkt drabbat oss i och med den uteblivna försäljningen mot restauranger. Istället har vi kunnat fokusera på utvecklingen av destilleriet.

– Våra besök i destilleriet som också är en del av det vi gör, kommer att rikta sig till mindre grupper för att ge ett väldigt personligt besök och vi ser fram emot att kunna presentera och berätta mer om konceptet inom kort. Vi kommer även att släppa ytterligare produkter senare under året så utvecklingen av recept är också något jag lägger mycket tid på.

När allt är som vanligt då, hur är det att vara företagare i Kalix?
– Det är verkligen riktigt roligt och sen dag ett har vi fått ett fantastiskt stöd från Kalix kommun, Region Norrbotten och inte minst norrbottningarna skulle jag säga.

Tack för din tid, men den där sista frågan: Hur mår Norrbotten, tycker du?
– Vi har ju vårt mål att sätta Norrbotten på kartan globalt, så jag ser så klart fantastiska möjligheter här. Jag vet inte om det är för att jag är inflyttad som jag ser på allt med andra ögon eller inte då det kanske är lätt att bli hemmablind. Jag tror och hoppas verkligen att Norrbotten har en ljus framtid. I och med corona så spår jag den nära framtiden med fler resor inom Sverige och förhoppningsvis kommer folk ta sig tiden att komma upp till Norrbotten och uppleva vårt fantastiska landskap.

 

Här hittar du Dennis Bejedal och Norrbottens Destilleri

Hemsida: www.ndgin.com
Facebook: facebook.com/norrbottensdestilleri
Instagram: instagram.com/norrbottens_destilleri/
Ort: Töre
Kommun: Kalix kommun

_____

Är du intresserad av att vara med och berätta din historia eller har du tips på företagare du vill läsa mer om? Hör av dig till johan@johansjokvist.se.

Vill du vara med och heja på ”Hur mår Norrbotten?”

Swish: 070-227 52 10
Bankgiro: 200-4703 (Johan Sjökvist AB)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *