Foto: Linnéa Isaksson


När Linnéa Isaksson var 6 år producerade hon sin egen hästtidning, den hade till och med prenumeranter. Hon visste vad hon ville. Idag spenderar hon stora delar av året med att bo utomlands och återvänder sedan hem till Överkalix resterande delen av året. Hon säger att hon gör det hon drömmer om och har lyckats hitta en form för det. Det hon drömmer om förevigar hon med sin kamera och livnär sig som fotograf, både i de tropiska länderna hon är i och hemma i Norrbotten. Follow the Sun Photography, kan det bli mer drömlikt? Det här är Linnéa Isaksson från Överkalix.

Hej Linnéa Isaksson, vem är du?
– Jag är en passionerad fotograf och hästtjej från Överkalix som det senaste årtiondet rest runt i världen på ett lite annorlunda sätt. Jag följer solen och spenderar delar av året i tropiska paradis, och resten av min tid hemma i paradiset Överkalix. Men just nu är jag faktiskt fast i Costa Rica och kommer mig inte hem ännu.

– Jag har alltid rest på ett medvetet sätt. Jag har aldrig bokat en all inclusive eller två veckors semester någonstans, utan det är alltid enkel biljett som gäller för att ha mesta möjliga frihet. Hur många länder jag besökt räknar jag inte men det hade nog kunnat bli betydligt fler om jag inte återvänt till exempelvis Australien fyra gånger och till Sri Lanka tre gånger. Jag följer mitt hjärta och har genom det funnit helt otroliga paradis som blivit till ”homes away from home” som det kallas på engelska.

– När jag reser så stannar jag länge och återkommer också till platser jag tycker om. När jag hittar ett smultronställe så vill jag fördjupa mig i dess kultur och utforska varenda liten vrå. Jag anpassar mig till lokalinvånarnas sätt att leva och äta för att helt enkelt uppleva andra verkligheter, och själv växa med det.

– Men att sedan år efter år återvända hem till lugna, fridfulla och otroligt vackra Överkalix efter månader i tropikerna känns lite som en resa i sig. Jag ser allt med helt andra ögon, varje år. Och även när jag varit hemma i månader så händer det fortfarande att jag sitter i bilen och reflekterar över hur magiskt det är att man kan köra bil i mil efter mil utan att möta någon annan på vägarna i Norrbotten. Jag tänker tillbaka till när jag brukade cykla mina två kilometer till surfstranden vid mitt hem i Sri Lanka, och brukade möta hundratals mopeder, tuktuks och galna busschaufförer som tävlar om provisionen. Det får mig att för tusende gången överväldigas med tacksamhet för vilken otroligt fridfull plats på jorden jag kommer från. Och vilket privilegium det är, att få bo och driva min fotofirma där.

Att sedan år efter år återvända hem till lugna, fridfulla och otroligt vackra Överkalix efter månader i tropikerna känns lite som en resa i sig. Jag ser allt med helt andra ögon, varje år.

För det är det du gör, fotograferar. Berätta.
– Follow The Sun Photography heter mitt företag. Jag fångar och förevigar viktiga ögonblick med mina kameror. Alltifrån en vigsel på toppen av Laxforsberget till bandet mellan hästen och dess människa, kärleken mellan syster och bror, den där mest engagerade publiken på en festival eller konferens, eller den bästa vinkeln för att visa ett företags produkt.

– Min önskan med mina landskaps- och livsstilsfotografier hemifrån och från mina resor är att inspirera människor till att resa, att upptäcka mer av vår värld, både nära och fjärran, och att göra det mer medvetet och hållbart. Många av bilderna säljer jag till olika destinationsbolag och turistföretag, andra säljer jag som posters i min webbshop.

Men vad drivs du av?
– Det är nog just den där känslan när jag förevigat ett viktigt ögonblick. När jag precis hann fotografera solen på toppen av berget innan den gick ner, eller papegojan innan den flög iväg. När jag visar några bilder på kameran till en nyfiken mamma, och ser hur stolt och lycklig hon blir över bilderna på sina lekande barn. När jag vet att de där bilderna kommer bringa många leenden genom åren. Det är faktiskt en oslagbar känsla, att det jag skapar nu kommer att finnas kvar och sprida glädje även i framtiden.

När jag visar några bilder på kameran till en nyfiken mamma, och ser hur stolt och lycklig hon blir över bilderna på sina lekande barn. När jag vet att de där bilderna kommer bringa många leenden genom åren.

Vad är din grej då, vad är du riktigt vass på? Det finns ju många skickliga fotografer.
– Jag skulle vilja säga att det är att jag lägger hela min själ i det jag gör. Det spelar ingen roll om det är ett stort eller litet uppdrag, jag lägger all min energi där och jag har fått höra av kunder att det märks i mitt arbete.

– Något som är rätt unikt är att jag alltid levererar alla bra bilder från en fotografering, både i färg och svart-vitt. Jag tycker att det enda rätta är att kunden har tillgång till alla bra bilder från fotograferingen de betalat för. Många kunder hittar nya favoritbilder varenda gång de tittat igenom bildmapparna, så jag skulle vilja säga att jag levererar en produkt av riktigt stort värde och att de verkligen får vad de betalar för. Ena dagen har de två eller tre favoritbilder, nästa vecka några helt andra.

Vad fick dig att bli företagare?
– Ja, det är nog min förmåga att uppfylla mina drömmar. När jag var 6 år producerade jag min egna hästtidning som till och med hade prenumeranter. Mediaprogrammet var ett självklart val inför gymnasiet, så jag visste tidigt vad jag ville jobba med.

– Jag har några stora drömmar jag inte uppfyllt än, och de är dessa som jag jobbar på som mest just nu, här jag sitter strandad i regnskogen på Costa Ricas karibiska kust.

Min förmåga att uppfylla mina drömmar.

Har coronakrisen påverkat er verksamhet?
– Skulle säga att jag inte riktigt vet hur mycket det påverkat min verksamhet än. Jag kan ju inte ta mig hem, så på grund av det har jag både behövt tacka nej till några större uppdrag och fått skjuta fram några andra. Nu håller jag tummarna att de överlever krisen och att jag fortfarande har kvar uppdragen när vi väl tar oss hem, när det nu blir. Snart hoppas jag, så att vi hinner hem och hinner sitta i karantän innan den magiska midnattssolens tid börjar, vilket förmodligen är den tid på året då både min och min karls kameror går som hetast.

– Även om det är svårt att säga nu så hoppas och tror jag att denna kris kommer ha påverkat min verksamhet positivt. Det kanske låter konstigt, men jag tänker så här att jag vid den här tiden på året brukar ha kommit hem, och det har varit fullspäckat med jobb direkt. Små och stora uppdrag har avlöst varandra och jag har sällan haft en dag helt ledig från jobb. Det har ju varit fantastiskt för ekonomin. Men eftersom jag alltid väljer att prioritera kunderna så inser jag att jag försummat många av mina egna personliga fotoprojekt de senaste åren. De fotoprojekten som faktiskt kan ta min firma dit jag vill. Så tänker jag.

– Men nu, när jag ändå sitter fast här i Costa Rica, så har jag äntligen möjlighet att jobba på den där oändliga to-do-listan, med både mindre kul saker som att helrenovera min hemsida, men framför allt så har jag nu all tid i världen att jobba med just mina mest passionerade fotoprojekt. Jag jobbar nu med många fantastiska bilder som legat undangömda och bortglömda i arkiven. Bilder som både har jättestort personligt värde och som också kan komma att i framtiden ge mer av de uppdrag jag verkligen brinner för.

– Samtidigt har jag också all tid i världen att fota alla vilda djur som passerar runtom vår veranda här där jag sitter och jobbar, och nu även tiden och inspirationen till att publicera just ett personligt fotoprojekt, som jag kallar #WildlifeAtHome.

– Ett annat pågående fotoprojekt är för Rescue Horse-stallet där jag jobbat som volontär några dagar i veckan sedan i januari. Jag fotar porträtt av deras hästar för att de ska kunna anordna så kallad ”virtuell adoption” av dem, för att finansiera sina hästars och sitt eget leverne under krisen. De livnär sig som så många på turismen och har ingen inkomst överhuvudtaget nu.

När allt är som vanligt då, hur är det att vara företagare i din kommun?
– Jag tycker det är fantastiskt att ha möjligheten till gratis rådgivning från Nyföretagarcentrum, och jag är så glad att människor är måna om att anlita en lokal fotograf. Men många månader har jag faktiskt fler uppdrag i grannkommunerna, så jag tror inte att jag skulle kunna livnära mig som fotograf endast på hemmaplan.

 Tack för din tid, men den där sista frågan: Hur mår Norrbotten, tycker du?
– Jag är ju tyvärr inte där just nu, men jag tycker det ser ut som att folk håller modet uppe, och hjälper medmänniskor och djur i behov av hjälp på en helt ny nivå i dessa tider.

– Jag tror ändå att Norrbotten mår ganska bra, jag menar jämfört med många andra platser på vår jord så är det ju en extremt lugn och säker plats på många sätt. Och vi norrbottningar bor och lever ju väldigt bra, de allra flesta av oss i harmoni med naturen, vi överkonsumerar mindre, och vi lever rätt medvetet i jämförelse med många andra platser. Men vi måste ändå alla lära oss att leva ännu mer hållbart, och att dagligen reflektera över vilka spår vi lämnar efter oss. Allt vi gör spelar roll för framtiden på vår jord, så vi måste alla se till att vad vi gör får positiva konsekvenser.

– Jag tycker det allmänt verkar som att människor världen över förenas trots fysisk distansiering, och det värmer mitt hjärta så. Jag brukar fokusera på det när allting känns tungt ibland.

Transparens: Linnéa Isaksson har varit min medarbetare en kort tid i ett tidigare uppdrag som Verksamhetsledare för destinationsbolaget Heart of Lapland. Filmen nedan är initierad, beställd och producerad långt efter min tid i verksamheten.

 

Här hittar du Linnéa Isaksson och Follow The Sun Photography

Hemsida: www.followthesun.photography
Facebook: facebook.com/followthesun.photography
Ort: Överkalix
Kommun: Överkalix kommun

Mer från Linnéa Isaksson

previous arrow
next arrow
Slider

 

Swedish Lapland stories: Ep. 17 – AN ODE TO THE ARCTIC from Swedish Lapland.

_____

Är du intresserad av att vara med och berätta din historia eller har du tips på företagare du vill läsa mer om? Hör av dig till johan@johansjokvist.se.

Vill du vara med och heja på ”Hur mår Norrbotten?”

Swish: 070-227 52 10
Bankgiro: 200-4703 (Johan Sjökvist AB)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *