Ida-Linn Näzelius med familj. Foto: Mats Engfors Fotographic www.fotographic.se


Där det saknas en funktion eller tjänst föds de där idéerna som ska förverkligas. Ida-Linn Näzelius är en av grundarna till två företag i helt skilda branscher, elinstallationer och barnomsorg. Hon är engagerad i sin bygds utveckling och är forskningsledare och utvecklingsingenjör på SSAB, teknisk doktor i energiteknik som hon är. Dessutom springer hon maraton. Möt Ida-Linn Näzelius från Harads som tillsammans med sin man Jonas blev utnämnda till Årets landsbygdsföretagare 2019 i Bodens kommun.

Hej Ida-Linn Näzelius, ordförande och en av grundarna till MultCon Multi Consulting AB och Eco Care North AB, vem är du?
– Jag är en gift trebarnsmamma som bor i Harads, är teknisk doktor inom energiteknik, diplomerad styrelseledamot och driver två företag inom vitt skilda områden. Jag jobbar på SSAB som forskningsledare och utvecklingsingenjör och sitter även med i styrelsen för bland annat Edefors ekonomiska förening, EDEK som den kallas, där vi jobbar med landsbygdsutveckling. Jag gillar verkligen utmaningar inom olika områden, allt ifrån att driva upp företag, innovationer och inte minst tycker jag om långa tävlingslopp som maraton, cykelvasan och Lidingöloppet.

Vad gör MultCon och Eco Care?
– Det är två företag i helt skilda branscher. MultCon utför främst elinstallationer hos privatpersoner, inom industrin, hos företag och till offentlig sektor. En del av verksamheten är även forskning och utveckling tillsammans med bland andra LTU och Arctic Heat AB. MultCon grundade vi 2013 och då gjorde vi mest jobb hos privatpersoner, men idag är en stor del av verksamheten samarbeten business to business med byggföretag, datacenter och olika entreprenadföretag. Vi gör även alla vitvarumonteringar åt de stora kedjorna på Storheden och åt vissa näthandelsbolag som säljer vitvaror. Grunden i företaget är att kunna jobba inom olika nischer, både för att variationen är utvecklande och rolig men även för att sprida riskerna när konjunkturen förändras.

– Från elinstallationer till Eco Care som driver en förskola i Harads som heter Kids Corner. Barnen har en mycket god pedagogisk omsorg som företrädesvis bedrivs utomhus. Vi är en väldigt interkulturell förskola med över tjugo talade språk och fjorton olika modersmål, det är en otroligt häftig mix! Vi har alltid haft en egen kock som serverat närodlad och egenproducerad mat. Det visade sig vara väldigt uppskattat. Barnen och pedagogerna är fantastiska på att hitta på grejer tillsammans. Barn som sover en stund på dagen gör det i vagnar utomhus och vi försöker använda uterummet så mycket det går. Vi har också träffar med äldreboendet som ligger granne med förskolan, det är otroligt uppskattat inte minst hos de äldre. Den delen har så klart varit vilande under denna speciella vår, men vi försöker promenera förbi utanför äldreboendet för att kompisarna ska kunna ses genom fönstret.

Vi har också träffar med äldreboendet som ligger granne med förskolan, det är otroligt uppskattat inte minst hos de äldre. Den delen har så klart varit vilande under denna speciella vår, men vi försöker promenera förbi utanför äldreboendet för att kompisarna ska kunna ses genom fönstret.

Vad drivs du av?
– Min drivkraft är nog att förverkliga de idéer jag tror på. Det är en utvecklande upplevelse att börja stöta och blöta en idé och sedan kunna förverkliga den när det är läge. När bollen är satt i rullning går vissa saker av sig själv och andra saker får man jobba väldigt intensivt med. Jag har lärt mig att det är inte nödvändigtvis det man tror ska ta mest tid och energi som faktiskt gör det. När vi har startat våra företag har vi tyckt att vi fyller en funktion eller erbjuder en tjänst som saknades innan.

När vi har startat våra företag har vi tyckt att vi fyller en funktion eller erbjuder en tjänst som saknades innan.

Vad är ni riktigt vassa på? Är det något som går igen i båda företagen trots att de är i så skilda branscher?
– Det som genomsyrar allt vi gör i våra verksamheter är ett bra bemötande och bra service. Vi är noga med kommunikation till våra kunder och vi är ärliga om vad vi kommer att kunna erbjuda och när. Jag tycker också att vi är duktiga på att ta emot förslag, råd och kommentarer och se om vi kan utvecklas utifrån dem eller om vi känner oss nöjda med vad vi gör. Jag låter kunderna svara på varför de väljer oss.

Det som genomsyrar allt vi gör i våra verksamheter är ett bra bemötande och bra service. Vi är noga med kommunikation till våra kunder och vi är ärliga om vad vi kommer att kunna erbjuda och när.

Vad fick er att bli företagare när ni drog i gång?
– Både min man och jag är uppväxta i företagarfamiljer och det gjorde nog att det kändes relativt enkelt att ta första steget att starta ett bolag. Vi trodde mycket på vår idé och kände att vi både ville och kunde ta ansvar för det och då var det bara att köra.

Har coronakrisen påverkat er verksamhet?
– Vi har klarat oss förhållandevis bra. Barnomsorgen har varit lite av en berg- och dalbana speciellt i början när det diskuterades som mest om stängningar av förskolor och skolor. Jag upplevde det som att oron blev större när ingen visste vad som skulle hända. Som alla andra uppmanade vi att barn med några som helst förkylningssymtom skulle stanna hemma. En dag hade vi bara två på plats. Vi har valt att fortsatt hålla öppet även för deltidsbarn, alltså barn till föräldralediga, arbetssökande eller personer i en asylprocess, men vi har spridit ut barnen på ett annat sätt för att minska risken för smittspridning.

– Vi införde tidigt lämning och hämtning av barn utomhus större delen av dagen eftersom verksamheten till största del hållits och fortfarande hålls utomhus. Tvättrutinerna har vi förändrat och barnen sjunger bland annat Blinka lilla stjärna medan de tvålar in sina händer. Det har blivit en corona-tvätt som vi kallar den. Men ska vi hitta fördelar med detta så har vi nog faktiskt aldrig haft så friska barn som i år. Vi är också väldigt glada och tacksamma att vår personal har varit positiva, starka och friska även under denna vår och gjort ett än mer fantastiskt jobb.

Men ska vi hitta fördelar med detta så har vi nog faktiskt aldrig haft så friska barn som i år.

– På elsidan har det mesta fortsatt med oförminskad styrka, däremot har nästan alla vitvarumonteringar försvunnit och en del arbetssätt har förändrats något. På vissa byggen har man jobbat kategorivis för att minska smittspridning, alltså elektriker för sig, rörmokare för sig, byggare för sig. Kundmöten via Skype har också ökat. Men på det stora hela så har båda verksamheterna klarat sig bra.

Hur ser marknadsläget ut nu om du skulle jämföra det med samma tid förra året?
– Marknadsläget ser än så länge ut som vanligt, men vi försöker förbereda oss på en dipp om den kommer senare. På barnomsorgsidan har vi en ganska jämn storlek på barngruppen och den har försiktigt ökat på årsbasis men vi har ibland stora variationer över året.

Hur ser du på alla stödåtgärder som kommit? Behövs det andra insatser? Vad är viktigast att det görs lokalt?
– Det kommer definitivt att behövas stödpaket. Vi har som sagt klarat oss bra, men vi ser många runt omkring oss som är extremt hårt drabbade, inte minst i turistsektorn. Jag har läst om lite olika erbjudande både från Boden och Luleå och statliga stöd, men när vi inte har varit i behov av hjälp har jag inte satt mig in i det. Reduktionen av arbetsgivaravgifterna var så klart ett välkommet besked.

När allt är som vanligt då, hur är det att vara företagare i din kommun?
– Jag tycker att det är trevligt och utvecklande att vara företagare i Bodens kommun. Jag är mycket glad för att kommunen värdesätter sina företagare högt och ser dem som en livsviktig tillgång när kommunen vill växa.

Jag är mycket glad för att kommunen värdesätter sina företagare högt och ser dem som en livsviktig tillgång när kommunen vill växa.

Tack för din tid, men en sista fråga: Hur mår Norrbotten, tycker du?
Norrbotten är ett fantastiskt ställe att bo på! Jag upplever att framåtandan är större än någonsin även om den naturligtvis fått sig en rejäl törn just nu. Jag tror att många utifrån tittar på Norrbotten och tycker att vi har en rik natur som vi ska vårda och vara rädda om. Just nu är det många företagare som med olika inriktningar skapar sin egen turistverksamhet och jag är imponerad över hur stöttande dessa företagare är sinsemellan.

– I EDEK jobbar man med en vision för 2030, hur man ska utveckla bygden med allt från offentlig service, turism, kultur, sport och fritid. Jag hoppas att det görs på fler ställen runt om i Norrbotten och att man sedan tittar på dessa tillsammans och kan forma en vision för Norrbotten.

– Det som fortsätter vara riktiga utmaningar är utbyggnaden av fiber och kollektivtrafiken. Om jag ser på Edeforsbygden har många fiber, men det finns fortsatt områden som inte är utbyggda ännu och det påverkar negativt. Vi har långa avstånd och för att möjliggöra för fler att bo på landsbygden utan att behöva köra sin egen bil varje dag behöver buss och tågförbindelser bli bättre. Idag anländer den första bussen från Boden till Harads 11.30 och då är det är svårt att arbetspendla. En utökad kollektivtrafik ökar även möjligheterna för turister att transportera sig hit.

Foto: Mats Engfors Fotographic – www.fotographic.se

Här hittar du Ida-Linn Näzelius, MultCon och Kids Corner

Företag: MultCon Multi Consulting AB & Eco Care North AB
Hemsida: www.multcon.se
Facebook: facebook.com/multcon och facebook.com/Kidscornerharads
Ort: Harads
Kommun: Bodens kommun

_____

Är du intresserad av att vara med och berätta din historia eller har du tips på företagare du vill läsa mer om? Hör av dig till johan@johansjokvist.se.

Vill du vara med och heja på ”Hur mår Norrbotten?”

Swish: 070-227 52 10
Bankgiro: 200-4703 (Johan Sjökvist AB)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *