Twitter planerar spännande förändringar. De tar viktiga steg.

Jag älskar Facebook. Jag älskar sociala medier och tycker att de är en gåva till mänskligheten. Om det kan man diskutera till döddagar när alla vi har olika uppfattningar, erfarenheter, användningsområden, nytta och inte minst känslor om olika plattformar. Twitter och Facebook är där jag är aktiv. Ibland kommer det någon skitdålig bild och taskig story på Instagram. LinkedIn använder jag helt för arbetssyften, de andra är en blandning. Att vara utan dessa plattformar är för mig vare sig ett alternativ eller en vilja. Tvärtom. Däremot är det upp till var och en. Att vägra sociala medier kan man också göra. Det finns säkert någon som vägrade att skaffa telefon på den tiden.

Men samtalen på både Twitter och Facebook har börjat kantra. Det har jag berört massor av gånger. Jag fortsätter att vara häpen över hur människor uttrycker sig bara det finns ett tangentbord emellan, helt öppet med sitt eget namn och bild. Uttryck som aldrig skulle komma öga mot öga. Farstun är kall och många gånger omöblerad. Det är på sitt sätt en form av demokratisering som i grunden är viktig och god. Men hur det ofta eskalerar till vansinne gör ont att se. Lagstiftning och framförallt utredningsresurser hänger inte med. Det är helt enkelt inte lika allvarligt att säga samma sak genom ett tangentbord som till någon på Storgatan.

Twitter har nu ledsnat. Twitter har det också tufft att hålla borta robotar som gör oerhört mycket automatiserade svar och inlägg, och helt enkelt används för olika utstuderade syften. Det är nästan omöjligt att komma åt. Vad ska man då göra? Jag kanske Twitter är något intressant på spåret. Ge användaren makten att själv definiera vem som ska kunna interagera med ditt inlägg eller tweet. Twitter skissar nu på att göra dessa valmöjligheter för avsändaren:

När man gör en tweet ska man kunna välja om den är:
Global – Vem som helst kan svara (som det är idag)
Group – Bara personer du följer eller nämner i tweeten kan svara
Panel – Bara personer du nämner i tweeten kan svara
Statement – Går inte att svara på alls

Det är klart intressant. Facebook borde också skissa på något liknande. I stora delar finns det redan i och med att du kan välja privacy för varje inlägg (Public, Friends etc), men i och med att Facebook utvecklats till så mycket mer än kompisbubblan som i stort var tanken från första början är det nästan motbjudande att numera göra inlägg helt publika. Man vet aldrig vad som dyker upp, och just där tror jag någon variant av Twitters spår skulle vara intressant. Att göra dessa avgränsningar idag i vem som ser inlägget är väl mycket handpåläggning. En funktion jag alltid saknat är att helt enkelt bara kunna välja att ett inlägg inte ska gå att kommentera på alls. Vi får se vad Twitters tester nu under året kommer fram till, men i åtminstone deras fall tror jag de är något riktigt bra på spåret.

Läs mer om Twitters planerade förändringar:
https://www.theverge.com/platform/amp/2020/1/8/21056856/twitter-replies-limit-option-compose-screen-beta-app-features-new-ces-2020

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.