Foto: Fanni Ohlin Dahl / TT

Zara Larsson. Parnevik. Männen. Och Schyman.

Vad är det som händer när rika, kända och välbärgade snubbar i miljonvillor spontant måste uttrycka sig, kanske för att göra sig rolig eller bara helt enkelt vräka ur sig sin fantastiska nära världsbild? Och rakt på häcklar en ung kvinna som om någon representerar precis det världen behöver. Medmänsklighet, synliggörande av kvinnor, förebild för världens unga människors liv och ett glasklart ställningstagande mot allt vidrigt tafsande och objektifierande på och av flickor och kvinnor.

Jesper Parnevik. Vilken sopa. Zara Larsson. Vår största.

När Gudrun Schyman på Vänsterpartiets kongress 2002 sa att alla svenska män var talibaner blev jag rasande. Jag tyckte hon var det största stolpskottet vi skådat. Hon beskyllde mig som man. Jag var kränkt. Men det hon sa var ju faktiskt inte att alla svenska män var talibaner, utan det var så klart vad jag hörde. Det hon sa var: ”Det tar sig många uttryck. Diskrimineringen och kränkningarna ser olika ut beroende på var vi befinner oss. Men det är samma norm, samma struktur, samma mönster, som upprepas så väl i talibanernas Afghanistan som här i Sverige.”

Jag har kallat henne för Spyman många gånger efter det. Lika mycket som att jag alltid tyckt att hon är en av landets skickligaste politiker har det där tidigare upplevda påhoppet inte riktigt lagt sig i mig. Orden framför budskapet. Orden skymmer budskapet. De har skymt mig länge. Lika starkt som skrivna ord är när man inte får förklara sammanhanget, lika starkt upplevde jag hennes ord då. Jag har sedan länge förstått vad hon menar med orden och budskapet, men sista tiden har budskapet blivit glasklarare än tidigare. Tack Gudrun.

Jag har kallat henne för Spyman många gånger efter det.

Mänskligheten består av människor. Vi lever här på jorden. En del av oss är ljusa i hyn, en del mörka, en del riktigt svarta må jag säga. En del är födda i Botkyrka som Jesper Parnevik (hoppla!), en del i Gällivare som jag – som en korsning mellan Nattavaara och Svappavaara som min far ofta sa att jag och min syster är – en del födda i Damaskus, i Banja Luka, i Erbil eller i Caracas. Överallt på vår fina jord. När jordens befolkning räknas verkar vi i alla fall vara lika mycket värda. En och en. I våra hemländer är vi däremot inte alltid lika mycket värda. Många får inte rösta. Och röstar de så vinner ändå den store Mannens parti. Alltid män. Många kvinnor får inte rösta, inte gå utanför dörren, inte bli kär i vem de vill och framför allt inte vara några som tar plats i samhället. Vill vi ha det så? Jag har extremt svårt att tro att någon intelligensmässigt innerst inne kan stå för det. Miljö, arv och tradition maler ner oss. Och ska vi vakna och skapa vackrare arv måste vi alla jobba med det, varje dag. Människor för människor. Män mot män också. Stå upp.

I västvärlden, om vi slarvigt ska kalla det så – jag menar, vad är väst? Om världsordningen utgår från allt väster om Ryssland och Asien så. – Där är kvinnan relativt sett väl jämställd mannen, relativt allt annat alltså. Många tycker det är kanoners och bra så. Vad fan har vi att gnälla på? Hur kommer det sig att en sådan bild ens kan finnas i människors medvetande? I många mäns, primärt. Vi räknas ju en och en, varför räknas alla inte en och en när det stör Din egen världsordning? Varför är det en konstighet att en kvinna i Sverige ska tjäna lika mycket som en man som utför precis samma arbete? Varför är det en konstighet att en kvinna var som helst i världen ska vara precis lika mycket värd som en man på samma ställe – som vilken människa som helst på vår fina jord? Varför? Varför orkar du som man jamsa om det? Vi har det som vi byggt världen. Det är galet. Världen skakar. Du, och vi måste få ordning på skiten. Vi kan få det om vi alla betraktar den bredvid oss som sin jämlike. Kvinna, man, homosexuell, norrman, irakier, muslim, kristen, svensk, arjeplogare, same, miljonär eller tiggare.

Det är galet. Världen skakar.

Jag förstår Gudrun. Jag avgudar Zara Larsson, och många många andra.

Om jag uttrycker mig sparsamt blir jag ledsen och allvarligt skakad av mina medmänniskors beteenden när de som miljonstint golfproffs anser sig ha utrymme i världen att häckla Zara Larssons gärningar och sätt att vara människa, samtidigt som en galning mejar ner hundratals människor med en lastbil på en strandpromenad i Nice. Lika mycket som när en till synes vanlig snubbe tycker sig ha rätten att talla på tjejer i folkhav på festivaler. Vad fan är det som händer? Kom igen nu alla män, och människor. Världen består av oss alla. Hur fan ska vi överleva om vi inte kan tycka att den vi står bredvid är lika mycket värd som jag själv. Hur fan kan ni leva med att häckla fantastiska människor som Zara Larsson och andra kvinnor och män som står upp för det du inte själv pallar att förstå eller stå upp för? Eller vågar.

Jorden behöver inte fler gränser. Vi behöver färre. Inte på marken och på kartor. Inte mentalt.

Jorden behöver inte fler gränser. Vi behöver färre. Inte på marken och på kartor. Inte mentalt. Storbritannien, vi behöver färre gränser. Inte er protektionism som en av historiens stora världserövrare. Pinsamt. Historielöst. Och omänskligt.

På samma sätt som Gudrun Schyman visade oss männens position visar nu Parnevik det i vår närmare samtid. Många andra också. Jag är ledsen Jesper, du får stå modell för mycket nu.

Men jorden behöver inte fler Jesper Parneviks. Vi behöver Zara Larssons.


Update 2016-07-18

Läs också Sanna Lundell på samma tema: http://www.sannalundell.se/2016/07/16/nice-jag-sorjer-och-zara-larsson-gate/Foto: Fanni Ohlin Dahl / TT, från denna artikel: http://www.dn.se/kultur-noje/musik/zara-larsson-besviken-ar-jag-ens-med-pa-bravalla/ Hoppas ni överser min bildpublicering för ett gott syfte.

 

53 kommentarer / Lägg till din kommentar nedan

 1. Meen! Skrev du inte att alla var lika mycket värda? Även om du verkar anse dig vara upplyst så är inte alla det. Upplys, sparka inte. Positiv inlärning slår negativ/ raljerande, alla dagar.

  1. Specifik och saklig kritik slår löst formulerade anklagelser alla dagar.

   Så var gärna lite mer specifik. Din kommentar ger ingenting användbart utan förmedlar bara ett allmänt missnöje som varken författaren eller andra läsare kan sätta i relation.

 2. Det är intressant att en text kan uppfattas så olika. Jag tycker att Sjökvist går in för ett sansat och icke-raljerande tonfall. Och jag inser att just det han beskriver om ord som skymmer budskapet – ja, det är väldigt vanligt. Jag som skriver det här är inte ute efter någon billig poäng, jag noterar bara att i mina ögon är det precis det fenomenet som gör att läsare A väljer att se något annat än läsare B. Som i sin tur väljer/uppfattar/känner. Med det sagt vill jag tacka dig, Johan Sjökvist. Tack. Insiktsfullt och välformulerat, och ja, jag har ju samma ståndpunkt som du så jag är redan frälst, men det har ändå betydelse med ett tack tänker jag.

 3. Du skriver att vi inte behöver fler mentala gränser. Zara Larsson gör inget annat än att bygga upp mentala gränser genom sin typ av feminism. Självmotsägelsefullt resonemang var namnet.
  Larssons typ av feminism förstärker och cementerar de skiljelinjer som underligger den sociala ojämlikheten. Hur vi ska komma nånvart genom att behandla symptomen för sjukdomen med ännu mer sjukdom verkar dock ingen ha tänkt på…

 4. Ettan i samhället(vit man) klankar ner på tvåan i samhället(vit kvinna), stackars allihopa.

 5. Det är ingen hemlis att Zara gärna osynliggör kvinnliga förövare. Annars funkar inte vänstertänket.

  1. Eh image? Dålig jämförelse då eftersom åtminstone Lili jobbar med djur idag sisådär 30 år efter deras”image”

 6. För det första, det är vidrigt med män och pojkar som sexuellt ofredar och våldtar! Det är också bra att unga som Zara Larsson engagerar sig och försöker göra gott.

  Men, om man är en offentlig (om än ung) person med stor plattform kan man inte räkna med att säga riktigt dumma saker utan att någon säger emot.

  När Zara säger att hon hatar män är hon antingen dum på riktigt eller dålig på att uttrycka sig. Någon i hennes team kunde i så fall hjälpa henne.

  Hat föder hat och är ingen lösning. Offentliga personer har ett stort ansvar.

  Detta betyder inte att de som hatar Zara tillbaka är bättre, de vill oftast inte ens gott som hon gör.

  Många i den här debatten vill bara hålla en sak i huvudet samtidigt men det är farligt. Man kan prata om killar inte får ofreda, om att tjejer inte får be män hålla käften och om att inte hata tillbaka samtidigt.

  Lösningen är säkert komplex, vi vuxna måste prata värderingar, sätta gränser och vara föredömmen fär våra barn, men inte hata….

 7. Kvinna , högutbildad och you name it. Jag kan ändå inte hitta en enda liten del av Zara Larsson ( förutom hennes röst och allmänna varande som människa) som jag respekterar eller håller med om. Hon hatar hon också .

  1. Att vara feministiskt upplyst eller ej har inget med utbildningsnivå att göra, helt irrelevant.
   Det handlar om att se strukturerna, bortom den vite mannens kränkthet.

 8. Tack för att du skriver dessa rader!
  Du har gett mig ord jag saknat. Ställer mig rakryggad bakom dina ord, som jag tolkar in dem. Önskar att mina döttrar hittar ZL på sin väg upp i åren. Vågar fråga och vågar utmana de osynliga regler och strukturer, som tjejer i dagens samhälle måste slåss mot!

 9. Klokt, välformulerat och mitt i prick. Modigt att tydligt ta ställning också! Bra Johan!

 10. ”Vi tar Zaras uttalande ur kontext och kallar det enbart för hat” ”Vi tar bort det faktum som gjorde att hon reagerade” ”Vi skyller istället Zara för att det är hon som väcker hat – inte gärningarna bakom uttalandet”
  Zarahatare är småaktiga, tänker begränsat och är mångdubbelt farligare än manshatare…

 11. Konstigt hur Zara Larsson som jag uppskattar och hejjar på i alla lägen blivit en slagpåse för feminism.
  Att en medelåldersman använder henne i sina tweets för att få uppmärksamhet är lite äckligt enligt mig.

  Dagligen utsätts kvinnor för våldtäckter, de blir tafsade på festivaler, badhus, nattklubbar, jobbet, gatan. Det startar ingen diskussion, men när en kvinna säger att hon hatar alla män, DÅ, då slår vi på den stora trumman och känner orättvisa. Stackars de kränkta männen. Sluta försvara er och hjälp till att bygga upp bra empatiska män, killar, pojkar istället. Något hela samhället skulle må bra av!

 12. 84 människor dog varav många barn. Det handlar inte om Zara, Parneviks eller din syn på jämställdhet och femimism. En person som väljer omdömeslöst skriva en tweet som för all del säger en del om honom själv och alla går igång om en fråga om jämställdhet. 84 människor dog! 84.Barn, föräldrar, kusiner, släkt och vänner som på fredagen aldrig kommer få sina nära tillbaka. Det är det här handlar om.

 13. Zarah Larsson sjunger bra, men bör därefter hålla sin mun stängd. Att någon kan försvara tweets som ”Jag hoppas alla män dör en plågsam död.” är vedervärdigt. Hon är ett symptom på hur långt den neofeministiska sinnessjukdomen fått komma. Jämställdhet är en självklarhet, den feminism du och sådana som Zarah står för, är en sjukdom Jonas.

 14. Du är ett skämt!! Parnevik for president! Världen skulle bli en manslös värld om fler som zara Larsson kommer fram! Hon skapar näthat!!

 15. Väldigt bra skrivet. Men det känns som om det är en psedodebatt. Håller med Marie Parnevik var helt ute och cyklar och jag undrar vad han skulle säga om någon av hans ungdomar blev lika illa utsatta som Zara har blivit. Det är en ung människa vi talar om, När jag var ung uttryckte jag mig ganska drastiskt Kommer ihåg hur det var Vad ska väck Barsebäck Något troll till kärnkraftförespråkare skulle säkert tro att jag förespråkade en smäll under reaktorerna. Men jag var 18 år och tycker att jag hade rätten att vara drastisk

 16. Jag har inte läst så mycket som Zara har skrivit, men det jag minns att hon skrev är att hon absolut inte hatar alla män. Hon har massor av män som hon ”älskar” men det hon hatar är män som tafsar otillåtet, våldtar, dödar etc etc, och vem gör inte det?? Förutom de män som utför dessa vidriga handlingar.

 17. Det är fantastiskt att ännu fler män går in här och kritiserar ZL och försvarar Parnevik. ZL är en brud med skinn på näsan och som vågar uttala sig som en man, vilket sticker i otroligt många ögon. För övrigt har hon upprepat gång på gång att hon inte hatar alla män utan hon hatar män i grupp, och då måste ju genast dröser av män ge sig in i diskussionen med iq-befriade uttalanden som ”vaddå, om vi är 10 grabbar som sitter hemma o spelar schack så hatar du oss? Schysst!” Ja, självklart är det så hon menar och åter blir männen så jävla lättkränkta. Tack och lov finns det även män som lyser upp vår tillvaro, som författaren av detta inlägg till exempel.
  Slutligen tycker jag synd om Parneviks dotter som möter kritiken mot honom med att ”pappa är den visaste man jag vet.” Ja, det säger ju tyvärr en hel del om hur hon vuxit upp.

  Tack för den här texten!

 18. Fel fel fel fel ! Du märker inte vad som händer i omvärlden va ? Flytta gärna till Syrien/daesh land och säg samma saker… gränser behöver kontrolleras just på grund av sådana människor!

 19. Jag har precis läst igenom hela raden av kommentarer till Johans text, som jag tyckte var lysande! Det positiva i det hela är debatten och tankarna som kommer till ytan, det är viktiga frågor som måste tas på allvar! Jag tror gott om alla i grund o hoppas för min egen o andra att alla är goda, nu när motsatsen är bevisad många gånger om så måste alla vi människor som tycker att jorden ska vara en bra plats att leva på (…alternativ finns ju inte än i alla fall) ta ställning och göra som Johan! Stick ut hakan, gör något, reagera, agera! Låt inte dem få som är ”onda” få gå segrande ur detta! Tack Johan!

 20. Att skylla sexuella ofredanden på ALLA män är som att säga att ALLA muslimer bär skuld till terrordåd som utförs av IS.

 21. Att Zara L väcker så mycket rädsla hos män hade jag ingen aning om! Gör mig uppriktigt sagt väldigt FÖRSKRÄCKT! Hur kan en tonåring skrämma vuxna MÄN så in i bomben att de hatar henne???
  MEN kom igen Väx upp och fatta lite bättre!
  För det säger allt om dig som man nämligen:
  Mycket oempatisk, osmart och allmänt obegåvad!

 22. Alla män är inte våldsamma, men alla män måste börja säga ifrån när män i deras närhet uttrycker sug eller agerar respektabelt nedsättande mot kvinnor. Det är där som ”alla män”-epitetet hör hemma.

  Ge stöd åt de modiga kvinnor (och män) som vågar stå upp för att framtiden ska se annorlunda ut än på festivaler, i styrelserum eller i joggingspåret. Ingen ska behöva planera sin klädsel eller promenadväg av rädsla för överfall.

  Fattar man inte att Zara behövs i det arbetet är man blind.

 23. En bra och reflekterande text med mycket sanning i. Tackar för den. Men avslutet lite mesigt, skulle i mitt tycke vara; jorden behöver inte fler män, vi behöver fler kvinnor för att överleva!

 24. Alltså kan hon inte bara formulera sig på samma sätt men inte dra in ordet ”män”, ”snubbar”, ”gubbar”, ”killar”, whatever. Förstå hennes reaktion om jag skulle säga. ”Alltså ibland tycker jag att kvinnor är dumma i huvudet, de tänker bara på sig själva och sitt smink”. Det sättet hon uttrycker sig på är till 100% generalisering av i princip hälften av världens befolkning baserat på vad de har mellan benen. Inte riktigt säker om hon hänger med men det hon gör passar rakt in i beteendet rasister använder sig av, de baserar också sina åsikter om en hel ”ras” baserat på några enstaka individers handlingar. Dummare är nog svårare att bli.. herregud.

 25. Många påhopp på Parnevik. Jag har inget emot vare sig Zara Larsson eller Parnevik. Vi har så lätt för att döma vi människor. Jag tror nog det är där nånstans vi behöver börja om vi vill ha en bättre mer jämlik värld. Jesper har givit en trovärdig ursäkt för sin korkade kommentar och är man bara lite klarsynt så inser man att en sympatisk och klok man som han aldrig skulle uttrycka sig så om han var vid sina sinnens fulla bruk. Det var sömnpiller säger han och jag tror honom. Det är den mest logiska förklaringen om man tänker efter lite. Så. Tänk efter lite till och sluta döma…så kan vi få ett bättre samhälle. Bara så.

 26. Sjukt bra! Älskar att läsa sådant här. Som du säger behöver vi Zara Larssons, men jag måste även säga att vi definitivt behöver fler förnuftiga män som du! 🙂

 27. Luleå hockey? Modo? Vilka fantastiska taggar må jag säga. Luktar lite bekräftningsbehov ifrån Johan och det finns en massa hjälp emot det, Berikadig i Luleå kan säkerligen hjälpa dig, och för gudsskull, förneka inte utan testa att gå dit för att det skadar ju inte iallafall. Mycket snack om alla lika värda men ändå så blir det en grupp som får ta smällen för allt lidande här i världen.. Nej, jag ska tillrättavisa alla dom som sätter en grupp emot en annan: Den riktiga gemensamma nämnaren alla dom som mördar, våldtar, Gudrun Schyman osv har, det är att alla är Homo sapiens sapiens?

  Mer går att läsa på tex https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Människa bland annat om man inte riktigt har koll på namn på arter och dess former.
  Med vänlig hälsning, ett Leksands IF fan

 28. Det finns många idioter i samhället och kommer troligen alltid att finnas men Zara är inte en av dem. Det övergripande problemet tycker jag är att vi måste med alla medel undvika polarisering i samhället. Tyvärr kommer det aldrig att hända varför vi måste acceptera att den sista idioten är ännu inte född. Politik, man kontra kvinna, religion mot en annan religion, landsgränserna allt detta skapar polarisering och därmed konflikter. Kan vi inte neutralisera dessa så kommer vi aldrig nå jämställdhet. Det är lärt att hitta orsaker till allt elände men svårt att hitta lösningar. Afrika, Asien och inte minst Ryssland med sitt matcho samhälle har lång väg att vandra innan de kommer till Sveriges nivå som också behöver skärpa sig. Jag är övertygad om att de länder som ser kvinnan som en LIKA värdefull resurs i samhället kommer att utvecklas snabbare och bättre än andra länder oavsett vilka grundförutsättningar man har i landet. Därför kommer ex. Afrika, Asien och speciellt Ryssland alltid att ligga efter i samhällsutvecklingen. En utredning av detta skulle vara intressant.

 29. Jag kör samma smala underlag som Gudrun Shyman: alla tanter är fyllekärringar som pissar på golvet när dom är på bio eller teater.

 30. Men, hur kan jag ha missat detta fantastiska inlägg? Känns riktigt bra att du skriver just det du skriver, fortsätt med det kusin vitamin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.