Samhällskontakter, PR, strategisk kommunikation och ja, utvecklingsfrågor liksom.

Efter tre år borta från konsultbranschen gör jag ett inhopp igen. Eller blir kvar, vi får se.

I hela mitt arbetsliv har jag på olika sätt arbetat i det där mellanrummet mellan det offentligas uppdrag och intressen – och näringslivets behov. Ett mellanrum som är för stort, ofta med en orsak i att inte nog många rör sig i båda världarna och aktivt försöker förstå och länka ihop dem.

Närmast har jag i tre år varit etableringschef i Luleå kommuns helägda näringslivsbolag Luleå Business Region. Ett arbete mitt i den gröna industri- och samhällsomställningen. Med ett helikopterperspektiv på allt som händer, varför det händer och hur det ska gå ihop. Inte minst har jag varit ute och pratat om det, för ministrar och ambassadörer och för gymnasieelever och pensionärer.

Innan mina konsultår var jag utvecklingschef och Head of Public Affairs för The Node Pole, regionens sälj-, marknads- och PR-bolag för att ta in fler etableringar och investeringar inom datacenter till norra Sverige, till följd av den unika investering Facebook gjort i Luleå. Idag en verksamhet som är en del av Vattenfall och Skellefteå Kraft.

Jag kom dit från åtta år som näringslivsstrateg hos dåvarande Norrbottens läns landsting – nuvarande Region Norrbotten – med ansvar för bland annat näringslivsfrågor, regionala utvecklingsprojekt och ägarstyrningen av landstingets bolag. Antalet utvecklingsprojekt jag sett passera är oräkneliga, och regional utveckling har jag både bra insyn och kunskap om.

Jag har alltid sagt att jag drivs av vad jag tycker är spännande och viktigt, formen för det är sällan huvudsaken. Inte nu heller. 1995 drog jag och några vänner igång en liten föreläsnings- och konsultfirma, Ung Invest. Vi åkte runt i Sverige och pratade om ungdomars inflytande och hjälpte kommuner med sånt. Efter det har jag jobbat mycket med nyföretagande och unga företagare. Både i Luleå, men också drivit Jokkmokks nyföretagarverksamhet i två år.

2017 drog jag igång en egen låda igen. Nu är jag tillbaka som konsult inom samhällskontakter, Public Affairs, PR, kommunikation och utvecklingsfrågor. Dessutom skriver jag gärna, åt mig själv och åt andra.

Läs mer på www.johansjokvist.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.