Beslutsfattare reser. Vilken katastrof.

Jag förstår. Men ändå inte. Jag förstår och tycker verkligen att vi ska granska våra beslutsfattare och valda politiker. Men jag har många gånger evinnerligt svårt att förstå vad som gör att vissa uppslag kommer upp. Som idag när lokaltidningen ägnat en massa tid åt att räkna och leta hur mycket politiker och chefer reser och sitter på flyg. Jag förstår. Men ändå inte.

Jag ska förklara vad bekymret med detta är, vad jag tycker det för med sig och om inte annat blir för undermedvetet perspektiv.

Vi har någon navelskådande bild över att världen utvecklas här hemma. Att våra kommuner och vår region lever av sig själv. Som att om vi bara sitter på möten i våra kommunhus kommer alla norrbottningars liv och framtid bli som bäst. Att använda skattekronor till att sätta sig på ett flygplan är konstigt och fel. Det finns så klart miljö- och klimatperspektiv på resandet och det är helt rätt, men vad är alternativen när vår region ligger där den ligger? Inget händer av sig. Norrbotten utvecklas inte av sig själv. Vi kan själv göra oroligt mycket, men är vi inte nedanför Jävre-skylten isolerar vi oss.

Media säger garanterat något i stil med: ”Vi granskar objektivt, läsaren får skapa sig sin egen uppfattning.” Visst är det så. Men vi väljer också vad vi tycker är viktigt att fokusera på. Jag har faktiskt magiskt svårt att tro att det är en efterfrågad granskning. Jag skrev också förra sommaren om all årlig tramsgranskning av deltagandet i Almedalen, också en del av allt detta. Utan att ha en aning, poänger utan sammanhang.

Själv förutsätter jag och är otroligt glad för alla politiker, chefer och norrbottningar som ser och tar intryck av andra delar av Sverige och världen. Vi kan lära oss saker, tänk bara en sådan sak – vi kan påverka vår egen situation och utveckling då en otroligt stor del av avgörande beslut och direktiv givetvis inte tas inom Norrbottens länsgränser, tänk bara en sådan sak – vi kan lära andra allt vi kan, tänk bara en sådan sak.

Perspektivet som uppstår oavsett om det säkert inte är meningen i just denna granskning, är ännu fler pålagor att politiker minsann gör konstiga saker och tar konstiga beslut – och i detta sammanhang – borde vara hemma. Att då lägga pannor i veck över att beslutsfattare reser utanför sitt jaktvårdsområde blir jag ledsen av. Lite uppgiven så där. Vi borde kommit längre i vår medvetenhet. Vi borde istället lägga energi på att granska vad det egentligen långsiktigt ger och gett det beslutsfattarna faktiskt engagerar sig i, för självklart finns det meningslösa saker också inom detta. Det är ett jobbigare jobb att göra men skulle ge en rimligare bild av vad politiker engagerar sig i, vad det långsiktigt gett och vad det i så fall kostat. Att bara mäta hur många flygresor förtroendevalda gjort är tröttsamt och perspektivlöst med enkla undermedvetna poänger som säkert inte är meningen.

Det för inte Norrbotten framåt. Det för fördomarna om politiker och beslutsfattare framåt, oavsett politisk färg eller ansvar.

Sammanhang och kunskap för Norrbotten framåt. Gillar vi Norrbotten har vi ett ansvar att ge en större bild.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.