Cred: www.bonton.se

Politiker. Polariseringen. Folkomröstningar och Rasande medborgare?

Tänk att allt som händer runt omkring oss alltid är någons fel. Är det inte grannens, domarens eller invandrarnas fel så är det med all sannolikhet politikerna som ställt till det. Och det politikerna tänker bestämma är fel och dåligt. Skitdåligt. Jag har i alla fall hört att det är dåligt och nu är jag helt rasande.

Jag kanske är annorlunda. Men när jag blir riktigt varm i hjärtat av politik är när politiska företrädare med olika färger faktiskt kan säga att man är överens eller att de håller med sin motståndare. Politik är så klart en fråga om olika åsikter, eller olika utgångspunkter mot någorlunda samma mål, men när politik och när allmänhetens politiska hets landar i ett vi mot dom, sakfråga mot sakfråga och ett idiotförklarande av politiker som vi alla valt i demokratisk ordning. Då mår jag illa. Då vill jag inte vara med. Då orkar jag inte läsa. Och inte lyssna.

Jag har sedan länge slutat titta på partiledardebatterna på TV. Visionerna är borta. Lösningarna likaså. Samsynen finns inte, ja den börjar till och med vackla mot rasistiska partier. Debatten handlar nästan bara om vad den förra regeringen inte gjorde eller vad den sittande inte gör. Är det ett klimat du egentligen vill ha?

Debatten handlar nästan bara om vad den förra regeringen inte gjorde eller vad den sittande inte gör.

Jag har själv aldrig haft en tanke på att engagera mig i ett politiskt parti, åtminstone inte som aktiv politiker. Detta trots mitt stora politiska intresse. Kanske beror det på att jag har svårt att skilja på mig själv i sak och i person. Jag tror och hoppas att det inte är så stor skillnad på mig privat som i mitt yrkesliv. I alla fall utgår jag från samma grund och det mesta jag gör är integrerat i mitt liv totalt sett. Allt jag gör är en del av mig. Jag tror väldigt många känner så. De satsar sin själ i vad de gör, och så får de mest bara skit.

Tänk att allt alltid är någons fel. Alltid någon som ställt till med något. Oftast en dålig politiker eller en myndighet, kommun eller ett landsting som kommit på något helkorkat. Och alla medborgare blir rasande. Eller alla och alla, runt de stora debatterna kan man kanske fråga sig det emellanåt.

8000 personer i Luleå kommun har skrivit under en lista som kräver folkomröstning om skolfrågan i Luleå. Det är lite oklart vad Luleås alla 59000 röstberättigade medborgare ska rösta om. Om budgeten? Om dåliga politiker? Om sin egen skola eller kanske kommer det bli något slags ö-råd där skolan med minst röster läggs ned? Det enda som är helt klart är att 51000 röstberättigade i Luleå inte har skrivit under någon lista. Medborgarna är rasande verkar det som. Alla.

20000 personer i Norrbotten har skrivit under en lista som kräver folkomröstning i landstinget om frågan om en storregion med Norrlands alla län. Det är även här lite oklart vad denna folkomröstning är tänkt att åstadkomma, frågeställningen är enklare men eftersom inte landstinget formellt har med beslutet att göra blir det en mångmiljonapparat som den folkomröstningen kommer att kosta. Hursomhelst är medborgarna i Norrbotten i alla fall rasande om man ska tolka kampanjen. Det enda som är helt klart är att 175000 röstberättigade personer i Norrbotten inte skrivit under listan.

Det enda som är helt klart är att 175000 röstberättigade personer i Norrbotten inte skrivit under listan.

Men alla är rasande och inga politiker lyssnar på oss medborgare.

Klimatet runt om oss är många gånger häpnadsväckande. Jag tror vi unisont är rätt överens om det. Men ta er en stund och klicka runt i debattrådar på till exempel Facebook där exempelvis skolorna i Luleå diskuteras. Det var samma sak med Lulebos utförsäljning som jag berört här tidigare. Jag klarar inte av att läsa det. Jag släcker ner. Och jag förundras över på vilket sätt detta främjar demokratin. Tidningarna har tack och lov tagit bort kommentarsfälten, de skulle aldrig kommit till om man tänkt till. Men ivern till att skapa diskussion och tyckande tog överhanden. Idag har de flesta tidningar insett vilket kloakhål det till slut blev, och de egna resurserna som krävs för att moderera alla stollar som skriver gick inte att försvara till det minimala bidrag demokratin fick. Istället stärkte det polariseringen än mer. Ett tema som tidningarna dock inte vill lämna. Någon har fel. Någon har ställt till det. Och läs förresten här vad random människa på Storgatan tycker om könsneutrala toaletter. Det måste ju så klart vara ett tokbeslut från politikerna.

Den här polariseringen äter upp oss.

Den här polariseringen äter upp oss. I tider där vi behöver göra mer saker tillsammans, stå upp och hjälpa varandra så ägnar vi istället otroligt med tid och känslor till att polarisera, rasa, hetsa, idiotförklara och skylla på någon annan. Politiker är de vi valt, de lägger ner sin själ i sitt arbete oavsett partifärg. Du som betraktare, medborgare och medmänniska lever i en demokrati som satt detta system. Tycker man att de man valt gör fel så väljer man något annat nästa gång. Politiker är inte idioter för att de valt att företräda medborgarna. Saker som hittas på i offentliga korridorer är inte per default korkat. De kan få konsekvenser för Dig, ja. Men politik handlar inte bara om Dig, det handlar om Oss.

Så här kan vi inte ha det. Vi måste ta och kamma till oss nu och börja vara vänligare mot varandra. Se sammanhang. Se varandra. Jag tror det är det samhället du vill ha.

Bildcred till fantastiska Lindström: bonton.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.