Vem ska köra länstrafikbussarna till alla mjölkpallar runt om i länet? – Om landstingets uppgifter

Så var det dags för den där debatten igen. Landstingets kostym är för stor, kostnadsökningarna är svåra att hejda och skatteuttaget har nog redan slagit i taket. Det måste sparas, effektiviseras och stöpas om. Debatten kokar: Landstinget pysslar med en massa saker de inte borde. Och politikerna är inte kloka. Ungefär där stannar konstruktiviteten. Lägg ner allt i landstinget som inte är sjukvård. Har du funderat på samma resonemang hemma i din kommun?

Inget i vårt samhälle är så infekterat som att en vård av världsklass, som inte större delen av jordens befolkning ens kan drömma om kanske måste förfinas och göras på nya sätt. Vårdpersonal utfrågas av media, ortsbor utfrågas av media, stormöten hålls. Alla är rasande. Det är som vanligt. På ett sätt blir jag trygg av det, allt kommer som på beställning och inget som sägs vänder upp och ner på det förväntade.

Lika trygg blir jag när media gör en grej av att en bunt gamla landshövdingar sågar storregionerna. Nä men så oväntat. Vilken skräll! Noterade ni förresten att deras huvudargument var sjukvården? En fråga ingen av dem varit i närheten att ha något ansvar för. Det är som vanligt. Och jag blir nog trygg av det också.

Det som alltid återkommer i allt rasande är alla åsikter om vad landstinget ska pyssla med. Människor tror på något sätt att landstingen finns för att jobba med sjukvård, att det är därför de kom till – och att deras lokala politiker som fått det otacksamma uppdraget att sitta i landstingsfullmäktige ska värna om det lokala intresset, om sina egna hälsocentraler, provtagningar, mammografi, kirurgi, BB-avdelningar och sjukhus. I själva verket är ingen politik så komplicerad som att spela mellan en lokal vardagsnivå och den statliga holistiska apparaten. Man ska väga intressen, prioritera och se helheten i länet.

Debatten eskalerar alltid till att landstinget minsann ska sluta med allt vad kultur, kollektivtrafik och regional utveckling heter. En debatt som är historielös, totalt saknar perspektiv och helt saknar analys på vilket sätt bussen då ska komma fram.

En debatt som är historielös, totalt saknar perspektiv och helt saknar analys på vilket sätt bussen då ska komma fram.

På samma sätt hamnar debatten i en återvändsgränd om alla tyckare skulle använda samma resonemang om den kommunala förvaltningen som den landstingskommunala. I stort består debatten av att landstinget bara ska pyssla med de obligatoriska/lagstadgade uppgifterna, vilket de flest tror är enbart hälso- och sjukvård. Där ingår däremot också tandvård fram till 20 års ålder och kollektivtrafik. Allt annat är bara att skippa tycks vara temat. Hur dessa skippade uppgifter då ska lösas framkommer aldrig, kanske kommunerna själva? Eller den så omtalade marknaden? Jag skulle vilja se reaktionen från befolkningen i Norrbotten när marknaden ska köra länstrafikbussar till alla mjölkpallar runt om i länet. De skulle säkert rasa då också. På nytt. Till saken ska sägas att kollektivtrafiken i Norrbotten sköts av ett kommunalförbund mellan landstinget och alla länets kommuner och att kommunerna i princip själv betalar för sina inomkommunala linjer, men se resonemanget illustrativt.

Jag skulle vilja se reaktionen från befolkningen i Norrbotten när marknaden ska köra länstrafikbussar till alla mjölkpallar runt om i länet. De skulle säkert rasa då också. På nytt.

Det är spännande att använda samma ogrundade resonemang på en kommun. Och är det något en kommun är så är det väl en diversehandel av stora mått. Fundera ett slag på vem som ska ta hand om alla uppgifter som en kommun gör frivilligt om vi applicerar samma resonemang där, att nog är det kärnverksamheten som ska göras. Resten är bara skippa. Om vi tar bort frivilliga uppgifter från en kommun försvinner exempelvis det här: Öppen förskola, fritidsverksamhet (skoterleder, fritidsgårdar må hända?), bostadsbyggande, energifrågor, hälso- och viss sjukvård i hemmet, arbetsmarknads- och sysselsättningsfrågor, näringslivsutveckling och kultur (bibliotek ingår dock i de obligatoriska uppgifterna).

Jag är inte naiv. Jag förstår att det är lite som att jämföra åtminstone olika sorters äpplen, och det är lite orättvist. Jag tycker bara att vi måste försöka lägga till perspektiv, analys, egna lösningar och tänka på konsekvenser när vi tycker och är rasande. Försöka vara lite saklig och inte gå på populistiska och grovt förenklade utspel och lösningar. Jag har väldigt stor respekt för hur viktig och nära vi vill att sjukvården ska vara, med en mamma som lider efter en nylig stroke och en pappa som i februari inte orkade mer efter sin elfte hjärtinfarkt har alltid vårdens närhet varit livsviktig. Och jag har respekt för opinionen och oron. Men tänk om folkraseriet i stället skulle gå ihop och protestera mot säg stafettläkarsyndromet som äter och äter kostnader, eller något annat kostnadsdrivande, istället för att rasa över några få procent av alla närmare 8 miljarder i landstingets budget som bland annat går till att en länsteater i Norrbottensteatern kan verka eller att det här länet kan vara med och spela in TV-serier som nya Midnattssol.

2 kommentarer / Lägg till din kommentar nedan

  1. For att gora en lang saga kort, enligt min mening maste en TOTAL forandring av Svensk politik genomforas snarast, grundlags forandringar om nodvandigt. En mycket viktig forandring ar politiker-loner som maste andras till INSENTIVE baserade loner for alla politiker och regeringsanstallda for att hoja kvaliteten pa beslut handling resultat ! De sa kallade FALLSKARMAR totalforbjudes inligt ny lag. Att Sverige med +- 9.5 milj. Invanare har 8 politiska partier , detta medfor mycket dalig kvalitet pa beslut och handlande, som vi kan se i dag dar dessa politiker bara kampar for sin EGEN existens och EGEN trygghet (fallskarmar) pa bekostnad av Svenska folkets trygghet, kultur ochframtid. Enligt min mening maste en OPARTISK KONSEKVENS ANALYS angaende medlemsskapet i EU DAR SVERIGE OCH SVENSKA FOLKET FORLORADE EN BETYDANDE DEL AV SJALVSTANDIGHETEN , dar resultatet presenteras till Svenska folket FORE VALET 2018 !!!!

    1. Incentivebaserade politikerlöner? Vem har du tänkt ska värdera om besluten som politikerna tar är bra? Vem har tolkningsföreträde? Du? Någon ”opartisk”? I realiten är ingen opartisk, alla har egna intressen. Därför finns politik där man inte behöver gömma sig bakom sina egna intressen. Systemet med hur politikers löner sätts kan alltid diskuteras. Hela demokratin är ju uppbyggd på att om folket tycker att de som är valda gör ett dåligt jobb, så får de sparken i nästa val. I princip ett incentivesystem. Politikers löner är dessutom i relation inte speciellt höga om man ställer det i relation till vilket ansvar de faktiskt har.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.