Vi behöver Isak Utsi i Europaparlamentet!

Sverige är viktigt. Norrbotten är också viktigt. Ännu viktigare är det ni har närmast er, er kommun. Men det samhälle vi lever i är inte så rak och enkel, inte minst är allt så mycket större. Vi förfasas många över att clownen nr 1 Donald Trump med god sannolikhet återigen väljs till USAs president den 5 november. Det påverkar oss och världen. Det fattar alla. EU påverkar oss också, varje dag. I mina ögon oftast till det bättre.

EU utvecklades till vad det är i dag efter andra världskriget när ett Europaråd inrättades med 10 länder under 1949.

◾ 1951 Ett fördrag utarbetas och sex länder undertecknar. Fördraget innebär att ländernas kol- och stålindustrier förvaltas gemensamt.
◾ 1957 Romfördragen. Kol- och stålgemenskapen blir en framgång och de sex grundarländerna utökar samarbetet till andra ekonomiska sektorer.
◾ 1958 Europaparlamentet föds. Församlingen ersätter Europeiska kol- och stålgemenskapens gemensamma församling och byter namn till Europaparlamentet 1962.
Man kan fortsätta räkna upp årtal och milstolpar. EU kan man gärna ha olika uppfattningar om, det svamlas väl en del kan man tycka. Samtidigt är den gemensamma nämnaren i en så stor geografi inte så lätt. Tänk bara hur svårt vi ibland har det att komma överens i en kommun om vad som är lämpligast och bäst… Men EU finns där. Sverige är medlem sedan 1995. EU bildades i efterkrigstiden för att bevara fred och för att tillsammans vara något större, skapa samsyn och göra Europa mer tillgängligt för de som bor här. Och att vara en motvikt gentemot världens andra stormakter.

Idag är Sverige en viktig del av den Europeiska Unionen. Det florerar uppskattningar, men någonstans runt 50-65% av alla frågor som hanteras av din kommunfullmäktige, regionfullmäktige eller Riksdagen beror på vad vi gemensamt kommit överens om inom unionen i Europa. Vår representation där är alltså väldigt viktig!

Från Norrbotten eller våra nordligaste län är vi väl betjänta av att ha skarpa människor i Bryssel och Strasbourg. Vi har haft många skickliga politiker där genom åren i allt från Jens Nilsson från Östersund, Ewa Hedkvist-Petersen från Luleå, Anna Ibrisagic från Luleå, Birgitta Ahlqvist från Luleå och nu senast den så ledsamt just bortgångne parlamentarikern Erik Bergkvist från Umeå. Det finns så klart fler, men inte så många. Därav detta.

Norra Sveriges röst i Europa och EU är otroligt viktig, i stora delar som jag ser det oavsett vilken partinål och färg man bär. Det är få från de norra länen som nu i valet till Europaparlamentet är på realistisk valbar plats. Hur det utvecklar sig är svårt att sia om, att kryssas in i Europaparlamentet är klart möjligt för många.

Men jag kryssar min tidigare kollega och goda vän Isak Utsi! Hur du gör ska du välja själv. Jag tror väldigt mycket på vikten av en stark röst från de norra länen i Europaparlamentet. Isak är klart möjlig att hamna där!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.