Svenska Ishockeyförbundet. SDHL. Gubbar. Och den där jämställdheten.

Svenska Ishockeyförbundet. SDHL. Gubbar. Och den där jämställdheten.

Jämställdhet och att kvinnor och män ska ha samma förutsättningar och behandlas lika är med all rätt på allas tapet. Säkert också på Svenska Ishockeyförbundets. Jag antar att de gått jämställdhetsutbildningar, integrerat jämställdhetsperspektiv i sina strategidokument och helt på det klara säger att man både jobbar jämställt, jobbar för att allt ska bli mer jämställt och att kvinnornas ishockey är lika viktigt som männens.

Men Svenska Damhockeyligan (SDHL) och kvinnorna på isen har det inte lätt. Är det inte transferavgifter för utländska spelare som chockhöjs, eller rabatten tas bort, så är det ett nationellt förbund som inte är intresserad av vad SDHLs föreningar tycker. De tycker allt som oftast att frågorna som rör kvinnor som lirar hockey borde behandlas likadant som männens. Åtminstone där det är helt rimligt. Förbundet vill strypa möjligheten att se så många världsspelare i SDHL som kan matchas och träna med våra svenska spelare och unga talanger och skapa en attraktiv och utvecklande liga. Man chockhöjer transferavgiften för utländska spelare. Leif Boork är ännu förbundskapten utan att ha presterat några resultat överhuvudtaget under sin tid, mer än att ha kickat ut svenska världsspelare ur sina trupper och bidragit till att de lägger skridskorna på hyllan. Jag antar att vi lagom till OS får veta vad som egentligen var grejen när bland andra Emma Eliasson finns med i Ingela Lekfalks film ”Underdogs” där hon följt några av spelarna i Luleå Hockey/MSSK. Ironiskt nog en samproduktion med SVT antar jag.

Föreningarna har framfört kritik mot att slutspelsmatcherna måste avgöras genom straffläggning, alltså genom att ett smärre lotteri helt avgör ett helt års slit. Inte kondition och kollektiv skicklighet. Inte individuell skicklighet i en stressad matchsituation i sudden death. Bara herrarnas hockey-bockey i 3 mot 3 i Overtime är mer lotteri än straffläggning. Svensk Public Service TV, SVT, har haft lite synpunkter på att ta bort straffarna. Matcherna kan bli för långa och det går inte att planera in andra kioskvältare som Go’kväll. Det är citat ”svårt att sända om en hockeymatch tar 24 timmar”, slut citat från SVT själva. Det måste vara tufft att också få till det med de matcher som går att räkna på en hands fingrar, att dessa ska ställa till det så in i vassen. Och SVT24, Kunskapskanalen och SVTPlay är allt ur framtida funktion för att kunna hantera något sånt om man mot förmodan inte vill flytta Go’kväll eller en av dygnets tjugo nyhetssändningar.

Det är SVT det. Den svenska Public Servicen. Men det är ju faktiskt så att Svenska Ishockeyförbundet helt enkelt skulle kunnat strunta i vad SVT har för eventuella synpunkter på speltiden i slutspelet och behandlat kvinnor på samma sätt som män. Jämställdhet är lätt i strategidokument, faktiskt inte så svårt i verkligheten och utmaningen att hela tiden hitta anledningar och argument till varför saker inte är jämställt eller likabehandlat måste faktiskt ta mer tid och energi än att bara göra det lika. Det är bara att göra. Det är lika behandling.

Jämställdhet är lätt i strategidokument, faktiskt inte så svårt i verkligheten och utmaningen att hela tiden hitta anledningar och argument till varför saker inte är jämställt eller likabehandlat måste faktiskt ta mer tid och energi än att bara göra det lika.

Deras förbundsstyrelse består förresten av 11 ledamöter. 9 är män. Och efter en egen helt ovetenskaplig och barnslig undersökning genom att använda sökfunktionen på deras hemsida och söka på ordet ”jämställdhet” får man 1 träff. En. En länk till Allmänna arvsfonden.

Visst vet ni att kvinnor enligt regelboken måste spela med galler på sina hjälmar, om än en internationell bestämmelse. Om det finns något egentligt argument för det? Nej. Inte mer än en kvarleva från gamla ojämställda tider. Gubbars tider må hända, kvinnorna kanske kan skrapa sig i ansiktet. Men det går ju också att förändra om man vill.

NSD Sport avslöjar dessutom att slutet av SDHL-slutspelet nästa år kan komma att ingå i SM-veckan 2018. Skulle Luleå Hockey/MSSK ta sig till en final kan man därför tvingas spela, och håll i er nu, i Skellefteå! För nästa års SM-vecka avgörs just i Skellefteå. Magnituden av vad dessa visionslösa företrädesvis gubbar kan uppbringa för idéer övergår mitt i och för sig lilla förstånd.

Jag antar förresten att förbundet måste varit komplett galna över alla NHL-proffs som till herrarnas VM gled in på en räkmacka utan att varit med och bidragit till gruppen under säsongen, varit på träningsläger och spelat i alla viktiga europeiska landslagsturneringar. Leif Boork måste ha varit i upplösningstillstånd.

Helt emot de förbundiska värderingarna.