Det brann i hennes ögon när hon kom hit. Tårarna som fälls nu kan aldrig släcka de lågorna.

Det brann i hennes ögon. Den där finskdanskan som få hade koll på. Hon kom till Luleå och Norrbotten för fem år sedan och satte ned foten. Här ska spelas ishockey. Här ska skapas något. Här ska vi skriva historia.

Michelle Karvinen lämnar Luleå Hockey/MSSK. Hon har satt avtryck i länet, staden, klubben och i svensk ishockey som få andra. Hon kom hit för att hon trodde på något. Hon trodde på vad Luleå Hockey ville göra och uppnå. Hon trodde på att om det är någonstans man har en rimlig möjlighet att sätta ishockeyn på kartan, när kvinnor spelar, så är det med Luleå som plats. Där känslorna är stora, där kärleken till sporten är viktigare än vem som står på isen, där jakten på medaljer är viktig men inte viktigast. Där vi ändå vill vinna och bli bäst. Där man kunde få möjlighet att göra just det. Även som kvinna.

Hon har en stor del i hur intresset vuxit för damernas ishockey, för SDHL och för alla unga flickor som nu bara älskar att spela hockey. Hon är många pojkars idol där ute på landhockeygatan och på isen. Hon körde övningar i skridskoteknik med juniorer hos herrarna. Hon flyttade sitt sinne och hjärta till Luleå och Norrbotten. Hon gav allt. Hon har haft en enorm betydelse för vad Luleå Hockey är idag. Hon är så klart inte ensam, men hennes betydelse är faktiskt glasklar. Under tuffa tider när herrarnas spel klickade match efter match lanserade jag att sätta in henne i en kedja även där så det blir någon kreativitet och nytänkande i hockeyn. Jag var inte ens oseriös i den tanken.

Hon lämnar med stolthet och med ett slutfört uppdrag.

Hon lämnar med stolthet och med ett slutfört uppdrag.

Idag behöver vi bara googla några fraser med ”Karvinen” och ”Luleå” för att fatta vad hon betytt. Nyheten om att hon lämnar har plockats upp överallt. Det säger saker. Det säger något om Michelles betydelse och om hennes stjärnstatus. Men, det säger mest något om ”dam”hockeyns betydelse och genomslag efter några trötta år efter det där chockartade OS-silvret i Turin. Damer som spelar ishockey är också något. Damer som driver hårt och sliter dag ut och dag in för sin dröm är också något. Lagidrott även bland kvinnor är något. Från sammandrag och en notis i Sportspegeln efter sista finalmatchen när gamla Riksserien rullade har SDHL kommit till, skaffat TV-avtal och skaffat publik. I och för sig består större delen av publiken ännu av personer på Delfinens läktare, men det växer. Däremot har platsen i medieutrymmet kommit. SVT bevakar. Cmore sänder. Luleå Hockey har burit facklan med en i sammanhanget ordentlig satsning. Synpunkter och kritik har funnits trots det. De ska finnas och finns, det går att göra mycket mycket mer. Mycket mer! Skillnaderna är än idag osannolika i världens mest jämställda land. Annars är det ungefär som vanligt. Leif Boork är bitter. Fredrik Glader har betytt oerhört mycket för utvecklingen i Luleå och Sverige. Och många fler. Kanske börjar det också på Svenska Ishockeyförbundet bli någon ordning vad det lider.

Allt det här är så klart inte bara Michelle Karvinens förtjänst, men hon är en stor del av det. Hon har visat. Hon har drivit. Hon har varit professionell. Hon har varit en förebild. Hon har burit fanan. Hon har varit allt det Norrbotten, Luleå och Luleå Hockey är. Allt det fansen är. Allt det hockey och engagemang står för.

Hon har varit allt det Norrbotten, Luleå och Luleå Hockey är.

På totalt 187 matcher i Luleå Hockey/MSSKs tröja gjorde hon 163 mål och passade fram 210 andra målskyttar. Hon bärgade tre guldmedaljer till Luleå och Norrbotten. Under årets säsong var hon inte lika dominant men också sargad av en efterhängsen hjärnskakning. Hon är inte ensam, oavsett om man är kvinna eller man på isen. När hon inte var med klickade spelet. När hon var tillbaka small det igen. Att ersätta Michelle Karvinen på isen är i och för sig teoretiskt möjligt. Att ersätta Michelle Karvinen är däremot omöjligt.

Hon är en av de största som någonsin spelat ishockey i Luleå Hockeys tröja. Hon är en av de största som utövat idrott i vårt län. Michelle Karvinen var finskan, som var danska, som blev norrbottning och som tog svensk ishockey till en helt ny nivå.

Tårarna som fälls nu kan aldrig släcka lågorna i hennes ögon. Vi glömmer dig aldrig. Du är alltid en av oss.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.