Seskarö

Tornedalens människor. Med drivet och blicken framåt.

Det är något speciellt med Tornedalen. Med människornas blick och driv. Med målmedvetenheten. Jag har alltid rört mig ganska mycket i de trakterna. Som fotbollsdomare är det få fotbollsplaner och byar där jag inte varit genom åren. Att ha möjligheten att få ha stuga på fina Seskarö och tillbringa mycket tid där. I två år fått jobba delvis med besöksnäringen inom destinationen Heart of Lapland och även med andra utvecklingsprojekt i området. Människorna och blicken framåt har alltid slagit mig. Människorna.

Gunhild Stensmyr som jag kallar min idol tillsammans med lite hockeyspelare och andra. Som bara ska bygga Konsthall Tornedalen i Risudden strax söder om Hedenäset i Övertorneå kommun. Hon har inte varit sysslolös sedan hon flyttade tillbaka 2009 och har bara under tiden skapat Arthotel Tornedalen på en av Sveriges vackraste platser. En konsthall kommer det att bli.

Pia Huuva som aldrig har sett ett bekymmer på himlen. Som brinner för maten och värdskapet och under många år utvecklat och drivit Restaurang Utblick på Luppioberget utanför Övertorneå. En sådan där människa som idéerna och lösningarna kommer ur och som direkt vill höra hur andra tänker och kan hjälpa till att ta det framåt.

Johan Väisänen och Sara Ljunggren som utvecklat Pinetree Lodge i Särkimukka strax norr om Kangos, nordväst om Pajala. En anläggning någon som inte är från trakten aldrig tror kan finnas där i skogen. Johan och Sara köpte gamla klassiska Forest Hotell i Tärendö, renoverade, byggde om och har där nu utvecklat Arctic River Lodge. Ni som inte varit där förstår inte det heller. Ja, de driver en anläggning till i Lannavaara och nyss tog de över Restaurang Utblick på Luppioberget med stora investeringsplaner. Drivet.

Susanne Wallin som åkte hem och tog över Haparanda Stadshotell. Som kommer från branschen, men tagit vägen över en chefstjänst på IKEA, tillväxtchef i Haparanda stad, hotellchef på Clarion Sense i Luleå och VD på Norrbottens Handelskammare. Det sitter som inte fast och med Stadshotellet har det hänt väldigt mycket sista åren.

Johannah Spolander och Martin Spolander som driver Kukkolaforsen Turist & Konferens. Beslutsamhet, tradition och nytänkande samlat. För snart ett år sedan invigde de sin helt nya hotelldel i anläggningen. Hotellet är givetvis byggt av Tornedalshus och invigdes genom att man kastade vatten på ett bastuaggregat. Så klart. Inga klippta band.

Dansken Lars Munk, min gamla kollega, som rotat sig bergfast i Pajala. Det finns inget han inte vet om laxen. Det finns ingen ström i de tornedalska älvarna han inte vet exakt hur den går. Det finns inte en centimeter i älvarna han inte fiskat i. En av de mest passionerade människorna jag mött där problem inte finns i vokabulären. En stor anledning till utvecklingen av fisketurismen med enorma kontakter bland världens alla laxfiske- och fiskeinfluencers och agenter.

Johan Stenevad med sitt magiska Lapland Guesthouse i Kangos. Med sitt hantverk, sitt byggande och sitt driv. Med sin noggrannhet. Med sitt outtröttliga arbete.

Johanna Funck som haft en tanke som länge gnagt om hur man skulle behöva få fart på ett antal utmaningar som bygderna i Tornedalen har. Hon tog tag i dessa. Flyttade hem till Pajala igen. Hon tog tag i en massa fler saker och driver nu på. Som andra också gör i bland andra Linnea Huhta och Jessica Wennberg. Åsa Allan, platschefen hos Kaunis Iron som tog en sväng över att vara kommunchef i Pajala kommun. Vanessa Therése Wintervy som bidrar med sin känsla för berättande, besöksnäring, destinationsutveckling och blick. Johanna Salmi som jobbat länge på båda sidor gränsen, med destinationsutveckling både i Haparanda och på finska sidan. Som nu är platschef för nyrenoverade Cape East som öppnar snart i Haparanda.

Utvecklingsarbetet och planerna som pågår i och runt skidanläggningen i Svanstein. Den där backen som många norrbottningar varit till, men som nästan fallit lite i glömska. Svanstein Resort jobbar med att utveckla området ordentligt med Bjorn Arvidsson som en av personerna bakom.

Lisbeth som driver Seskarö Wärdshus som under sommar och jul är fullsatt. Dit människor tar bilen från Luleå 28 mil tur och retur en kväll för att äta middag. Dit vi på ön kan promenera på 5 minuter.

Och en del jag aldrig träffat eller känner. Som Ida Brännström och Paulina Martikainen som berättar om Tornedalen genom SVTs ögon. Bland annat genom alla fina samtal med unga i bygden i SVT Meänkielis ”Poddilainen”, som finns på SVTPlay. Missa inte den!

Kalix, med bland annat ett riktigt uppfräschat och drivet Filipsborg där Örjan Pekka tagit över rodret, med Ice & Light Village där Maarit Lindvall utvecklat igloos att bo i och med ett renoverat och fint Hotell Valhall. Där Einar Knudsen bidrar med sin enorma erfarenhet av turistiska produkter och sitt nätverk. Och där Åsa Andersson-Ulvede i Arctic Treats gör choklad med smaker från vår plats. Åsa som också har jobbat länge länge med utvecklingen av besöksnäringen i hela området.

Överkalix, med bland annat Jockfall Fishing and Activities där familjen Landin jobbar målinriktat. Med MI.EKO.basecamp där Johanna Heinrich och Katharina Koch-Hartke nu också tar över fina Tjers Gästgiveri.

Så. En resa bland människor som betyder så mycket för att driva livet framåt, driva besöksnäringen framåt, driva tron på norra Sverige, driva regionen framåt, driva på att utveckla saker där en del andra grymtar om det alls är möjligt. Det är möjligt. Men det krävs just målmedvetenhet, tro och känsla.

Tidigare publicerat som inlägg på Facebook 2019-11-13

 

1 kommentar / Lägg till din kommentar nedan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.