Varför är det alltid någon som förlorar?

Varför är det alltid någon som förlorar?

Northvolt har sökt en plats i Sverige eller Finland för att eventuellt bygga en stor batterifabrik. Många har känt sig kallade och varit med i racet om att bli rätt ställe. Alla har sina fördelar, både vad de själv anser men alltid – alltid – helt avgörande vad kunden efterfrågar och i slutändan tycker. Någon gör sällan ”fel” eller ska skyllas för ett bomskott. Konkurrensen är stenhård, i världen och i Sverige. Rapporteringen består ändå oftast av dofter av misslyckanden, att politiker eller näringslivschefer inte gjort nog bra i från sig. Ni förlorade. Någon annan vann. Förväntningarna är kanske fel eller konstigt tolkade. ”Boden förlorade batterifabriken till Luleå” och nu har det doftat att Luleå förlorade till Skellefteå. Och visst är det så, rent geografiskt. Men det är ett trött och tunnelseende perspektiv. Enkelt, och framförallt populärklickiskt.
 
Skellefteå är nu tillsammans med Västerås de två platser i Sverige som är kvar om det blir en investering från Northvolt. Det är grymt bra av ett antal anledningar:
1) Investeringen sker därmed sannolikt i Sverige
2) Investeringen har därmed stor chans att ske i norra Sverige
3) I så fall sker den i ett arbetsmarknadsområde och universitets- och forskningsområde som sträcker sig över stora delar av både Västerbotten och Norrbotten.
4) Den kanske hjälper till att slå hål på den diamanthårda ytan som leder våra huvuden till stads-, kommun- och länsgränser. Inga investerare är intresserade av det. De är intresserade av rätt förutsättningar. Dessa varierar helt från kund till kund. Den analysen kan de bara göra själv.
 
Ibland är det i Boden eller i Luleå, eller i Norrbotten. Ibland är det i Skellefteå eller Umeå, eller i Västerbotten. Ibland till och med i Västerås, med den gigantiska majoriteten av gångerna oftast i helt andra länder i världen än i Sverige! Betänk det.

Grymt jobbat Skellefteå kommun och er krets! Bengt Ivansson, Anja Palm och många fler! Vi står bakom i allt som behövs för att nå framgång. Det är alltid en tävling, men när upploppet kommer och någon i laget tappat nummerlappen så hjälper vi varandra. Därför att det är rätt, bäst och det som gör norra Sverige framgångsrika.

Och tack till SVT Nyheter Norrbotten som orkar med att lyfta det rätta perspektivet.


Johan Sjökvist AB
Strategisk rådgivning & kommunikation, Public Affairs & PR, projektutveckling & projektledning
johansjokvist.se