Mirja Palo. Foto: Christoffer Holmberg

 

Hon släppte sin debutskiva i början på mars men både releasespelningen och turnén har frusit inne på grund av dagens situation. Mirja Palo är musiker och kulturarbetare i Jokkmokk. Den egna musiken är en stor del av hennes verksamhet, men där ryms även andra kulturprojekt. Som musiker och kulturarbetare är företagandet allra oftast formen och en förutsättning för att arbeta med sitt skapande. Det är inte alltid man tänker på det. Mirja Palo är en.

Hej Mirja, vem är du?
– Jag heter Mirja Palo och driver ett litet företag som arbetar med olika kulturprojekt, främst inom musik. Min debutskiva släppte jag faktiskt nu i början på mars.

Ditt företag heter Mirjan Ääni, berätta vad du gör.
– Den ena delen består av produktionsarbete. Jag visualiserar, söker finansiering för och driver igenom olika projekt. Det kan vara en musikföreställning eller en produktion i form av en skiva som nu senast. Den andra sidan av mitt arbete är att uppträda på olika scener. Det är då jag visar upp mina produktioner för en levande publik.

– Jag åker ofta runt i Sverige och Norrbotten där jag framför min musik och mina texter. Ofta är det mindre arrangörer som drivs av ideella krafter men jag gör även uppdrag för statliga och regionala aktörer. På produktionssidan så kan det även innebära att jag gör små beställningsuppdrag då jag i min egen hemmastudio producerar ljud, både prat och musik. Jag har även skrivit och spelat in små korta radioprogram till ”Tankar för dagen” för Sveriges Radio.

Vad drivs du av?
– Jag vill synliggöra och levandegöra de röster som annars riskerar att försvinna. Det kan vara att arbeta med kultur som är mer smal genremässigt och som har en lite mer nischad publik. Under årens lopp så har jag i mitt arbete många gånger utgått ifrån de olika språk som historiskt talats i Norrbotten. Min pappa kommer från Ullatti och talar meänkieli och finska, min mamma från Överkalix. Jag lever och arbetar i ett område där det samiska språket och kulturen är i fokus vilket även det fått influera mina projekt.

– En central aspekt i mitt arbete är att fånga upp berättelser från flera håll i min närmiljö och de platser jag verkar på. På något sätt vill jag att det ska vara en motvikt till de kommersiella och marknadsmässiga perspektiv som ofta får råda i dagens underhållningsindustri. Min musik och mina texter vill beröra på djupet och få människor att se annorlunda på sina liv och sina inre förmågor. Att få dem att se sin egen plats i universum och att i förlängningen förstå att vårda och bevara det vi har runt omkring oss.

På något sätt vill jag att det ska vara en motvikt till de kommersiella och marknadsmässiga perspektiv som ofta får råda i dagens underhållningsindustri.

Vad är din grej, vad är du riktigt vass på?
– Jag tror att jag har ett relativt ovanligt koncept i och med att jag arbetar med instrumentet kantele som är relativt okänt i Sverige. Min långa och breda utbildning gör att jag kan röra mig mellan olika genrer på ett sätt som skapar en helt annan musik med ett nytt och intressant sound. Det tror jag gör människor nyfikna på mitt arbete.

– Min uppfattning är att de som går på mina konserter ofta berörs på ett djupare plan och får nya insikter som får dem att tänka i andra banor. Det är en av mina styrkor och viktigaste drivkrafter. Jag är eftertänksam och noggrann och strävar alltid efter att uppnå en kvalitativ och innerlig upplevelse för den som på något sätt tar del av min musik.

Vad fick dig att bli företagare?
– Det var en förutsättning för att jag skulle kunna arbeta med musik och konst på en mer professionell nivå. Som företagare har jag helt andra möjligheter att driva projekt, genomföra samarbeten och olika beställningsuppdrag.

Har coronakrisen påverkat er verksamhet?
– Jag släppte min debutskiva i början av mars och tanken var att jag skulle turnera i länet och runt om i Sverige. Eftersom coronakrisen omöjliggjort alla typer av folksamlingar så innebär det att jag inte kan genomföra några spelningar, så jag drabbas av ett stort inkomstbortfall. Sommaren är en viktig period då det finns många speltillfällen. Nu är min kalender i princip helt blank fram till hösten. Det positiva är att jag kunnat ta det lite lugnt och vara mycket med mina barn. Min yngsta dotter är nio månader. Jag hade förberett mig på en tuff vår och sommar med mycket resande, men nu har det alltså varit lugnt på den fronten.

Hur ser marknadsläget ut nu om du skulle jämföra det med samma tid förra året?
– I fjol hade jag två turnéer och flera spelningar inbokade under vår och sommar, så det är en helt annan situation nu.

I fjol hade jag två turnéer och flera spelningar inbokade under vår och sommar, så det är en helt annan situation nu.

Har du gjort några förändringar med anledning av denna situation?
– Jag har sökt finansiering för att kunna genomföra en releasekonsert online. Den kommer att äga rum inom de närmsta två veckorna. Annars har jag fått tänka om och fundera på hur jag ska kunna nå ut med min musik i andra former. Just nu handlar det om att söka arbetsstipendium från Region Norrbotten för att kunna ställa om och bygga upp nya rutiner i produktionsarbetet.

– I nuläget handlar det om att lägga ut musik i form av videoklipp på Youtube eller Instagram, men den stora frågan är hur jag ska få människor att betala för mina tjänster. Jag har haft en del kontakt med kollegor som genomför livesändningar då de bland annat undervisar. Ett annat sätt är att ta på sig mer inspelningsjobb för exempelvis radio. Min viktigaste marknad och inkomstkälla är just nu icke-existerande så det är klart att jag måste försöka tänka i andra banor under en period.

Hur ser du på alla stödåtgärder som kommit?
– Det har kommit en del stödpaket både från statligt, regionalt och kommunalt håll. Jag är mycket glad över det arbetsstipendium som nyligen Region Norrbotten utlyst för kulturarbetare och kommer att söka det. De andra stödpaketen från statligt håll riktar sig främst till institutionerna och större aktörer. För mig med enskild firma har jag inte så stora möjligheter att ta del av de stöd som riktas till företagare. Hade jag haft aktiebolag så hade kanske situationen varit annorlunda. Jag har så klart gått med i a-kassan som infört generösare regler för småföretagare. Det kan bli aktuellt längre fram om krisen håller i sig.

För mig med enskild firma har jag inte så stora möjligheter att ta del av de stöd som riktas till företagare.

När allt är som vanligt då, hur är det att vara företagare i din kommun?
– Jag trivs bra i Jokkmokk. Det är ett företagsvänligt klimat där det finns flera småföretagare att inspireras utav och samarbeta med. Levnadsomkostnaderna är lägre än om man bor vid kusten och det är bra förutsättningar för olika kulturella och kreativa näringar. Det finns en positiv anda och många fina miljöer att vara i vilket har en positiv inverkan på kreativiteten.

– Utifrån mitt perspektiv så kan jag inte tänka mig att bedriva min verksamhet på någon annan ort. Enda nackdelen är förstås att det innebär en hel del resor, men kanske att resandet kommer minska nu då samhället i viss mån börjat ställa om.

För mig är Norrbotten grundförutsättningen för mitt skapande.

Tack Mirja, men den där sista frågan: Hur mår Norrbotten, tycker du?
– För mig är Norrbotten grundförutsättningen för mitt skapande. Jag lever i symbios med människorna och naturen här och det är den berättelsen jag hela tiden måste fortsätta att berätta. Naturen och årstiderna ger mig kraft och styrka att orka fortsätta trots att det många gånger är tufft och arbetsamt. Jag kan känna en sorg och en oro över hur människan lyckats förändra klimatet så drastiskt att vår och djurens livsmiljö försämrats kraftigt. Temperaturskillnaderna och vädret är helt annorlunda och mer extremt jämfört med när jag växte upp så jag är så klart bekymrad för mina barns framtid.

– Min uppfattning är att många norrbottningar är relativt lugna och inte så stressade som i storstäderna. Det tror jag attraherar besökare. Vi har såklart en stor potential i vår besöksnäring som vi kan utveckla mycket mer. Detta bör enligt mig göras i samförstånd med invånare och traditionella näringar med tanke på miljöpåverkan och utifrån ekologiska synsätt. Då tror jag att vi kan sticka ut på marknaden.

– Ett bra citat är Lars Strannegård på Handelshögskolan som sagt att ”Konsten är målet, pengarna är medlet”. Om jag skulle omsätta det i hur jag ser på Norrbotten och dess fortsatta utveckling så är det att vi verkligen bör vårda våra värden för kommande generationer och inte förbruka dem på kort sikt. Vi måste inse värdet av dem och förvalta dem i största möjliga mån.

Ett bra citat är Lars Strannegård på Handelshögskolan som sagt att ”Konsten är målet, pengarna är medlet”

– Jag tror att Norrbotten skulle kunna utveckla sin infrastruktur vad det gäller konst och kultur ännu mer och att den kan samverka med besöksnäringen. En av de största utmaningarna är att få ungdomar att stanna och utvecklas på orten, därför gäller det att skapa ett bra klimat för dem att vara i. Att ta till vara på olika resurser och förmågor kan vi bli bättre på tror jag. Ingen kan göra allt, men alla kan vi bidra med något.

Här hittar du Mirja Palo och Mirjan Ääni

Hemsida: www.mirjapalo.se
Facebook: facebook.com/mirjasofiapalo
Ort: Jokkmokk
Kommun: Jokkmokks kommun

Mer från Mirja Palo

_____

Är du intresserad av att vara med och berätta din historia eller har du tips på företagare du vill läsa mer om? Hör av dig till johan@johansjokvist.se.

Vill du vara med och heja på ”Hur mår Norrbotten?”

Swish: 070-227 52 10
Bankgiro: 200-4703 (Johan Sjökvist AB)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *