Kommentar: Erika Mattsson slutar som VD för Swedish Lapland Visitors Board.

Erika Mattsson slutar som VD för Swedish Lapland Visitors Board. Det är en stor förlust. Men också bra, på ett annat sätt.

Allt beror på många olika saker, men utan drivande och drömmande förgrundsfigurer och ledare blir det sällan någonting alls. Besöksnäringen i Norrbotten och norra Sverige har det, och har haft det. Företagen, deras anläggningar och produkter är kärnan, men utan att professionellt arbeta tillsammans i det större blir det svårt att nå riktig framgång. För att inte säga skitsvårt. Någon måste hålla i trådarna och peka ut riktningen, skapa resurser och skapa samhandling. Ingenting händer av sig själv som jag brukar säga. Människor som driver skeenden och andra är kärnan.

Erika har en väldigt stor del i hur besöksnäringen utvecklat sig i regionen och inte minst hur Swedish Lapland nu omskrivs i världspress och är en plats i resevärlden. Hon tog vid efter Jan-Erik Jaenssons grundläggande visioner och inledande grepp, Annika Fredrikssons viktiga utvecklande av dessa där hon också rekryterade Erika till teamet. Med Erikas hand har allt fortsatt att utvecklas och näringen slår nya rekord varje år. Det beror inte alls bara på en person och Erika har omgett sig med många skickliga medarbetare. Men i sånt här arbete behövs strategiska tag kombinerat med yrkesskicklighet och branschkunskap.

Swedish Lapland Visitors Boards arbete går vidare. Norrbotten, och två kommuner från Västerbotten, har byggt något riktigt unikt. Det är en organisation jag beskrivit som en social innovation. Där samverkar hundratals företag, en hel bunt med lokala destinationsbolag och den regionala företrädaren Swedish Lapland tillsammans. Ni kan vara säkra på att det är en del tjorv. Men att få denna orkester att tillsammans ändå spela ungefär samma vers och nästan alltid samma refräng är ett hantverk. Av de som leder och driver, av företagen, av destinationerna och av kommunerna som ser att om vi alls ska ta plats i världen jobbar vi tillsammans och skapar gemensamma resurser. Annars kan vi liksom låta bli att ens försöka.

Att Erika lämnar är ändå bra på andra sätt. En av våra skarpaste hjärnor blir kvar i regionens utvecklingsarbete som ansvarig för Sparbanken Nords arbete med Framtidsbanken. En aktör som är otroligt viktig. En aktör som blivit viktigare och viktigare för varje år. Många gånger är de och Längmanska Företagarfonden avgörande för att kunna förverkliga bra utvecklingsidéer i Norrbotten. Norrbotten får behålla Erika i utvecklingsarbetet. Det kommer att vara viktigt. Grattis till Norrbotten, igen.

Läs pressmeddelandet här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.