Även all välmening havererar.

Jag hade en chef en gång som vi kollegor efter ett tag baserat på dennes ordval hade lyckats skapa en skala över allvaret i vad chefen sade. När frasen ”Hur kommer det sig att?” kom visste vi att det inte bara var någon allmän avstämning av en arbetsuppgift som exempelvis orden ”Hur går det med…?” betydde. När den frasen uttalades var det på allvar något som inte stod rätt till.

Så tidningen Land, hur kommer det sig att det kan få bli så fel? Har du som läser detta sett vad som havererat helt?

I saklig mening är det ett fel som uppstått när den som gjorde kartan inte har en aning och inte tyckte att det var värt att dubbelkolla. Jag menar ”nog vet man väl vad Norrbotten är”. I större mening har felet också gått igenom både korrektur och redaktör. Sannerligen genom många ögon. Ingen har reagerat. Hur kan det hända?

När statliga Tillväxtverket för några år sedan gjorde en artikel om Kiruna under titeln ”City on the Move”, om jag kommer ihåg rätt – då lade de in en bild på LKABs gruva i Malmberget. 12 mil söderut. Vad spelar det för roll liksom.

För några år sedan började jag lite förstrött samla skärmdumpar och urklipp på när media, myndigheter och andra betydande aktörer ska visa vart i Sverige solen lyser, företag finns, brott begås eller i övrigt på en karta visa var i Sverige saker finns eller händer. Det är evinnerligt ofta kartan klipps någonstans runt Sundsvall eller Umeå, eller där Norrbotten helt enkelt inte finns med eller Norge helt sonika tycks ha invaderat 30-40 mil av Sveriges norra territorium. Att Skåne saknas är otroligt sällsynt. Jag hade tänkt mig en samling på nätet under namnet ”helasverige”. Den blev aldrig av och jag har nu slarvat bort alla klipp, men jag kan lova att det än idag inte direkt sinat med dessa exempel.

Nu ska inte alla vi som bor utanför tullarna ta på oss för stora ord, kännedomen om hur saker ligger till och om Sveriges geografi är inte den bästa här heller. Hos någon. Men nog är det ändå på något sätt målande när tidningen ”Land” inte har ett rätt när man ska peka ut var en av Sveriges mest kända städer och Sveriges till ytan största kommun ligger. Landskapet är fel, och som om inte det var nog så är placeringen av Kiruna inte ens i närheten. Det är ett haveri med så många bottnar. Och det är talande.

Det kan tyckas både småaktigt och rent barnsligt att bräka över sånt här. Det finns viktigare saker i världen att rasa över. Så är det. Men när Sverige är Sverige, vi tillsammans bygger och förvaltar detta land och debatten i årtionden bränner på runt landsbygdens död och utsatthet är avsaknaden av dessa rätt enkla kvalitetsåtgärder hos myndigheter och media rätt tröttsamma. Utsorterande.

Tidningen Lands pinsamma misstag är på något sätt just talande. Det är som inte så viktigt. Sen läser jag Lands typ av värdegrund och egenberättigande, och lutar mig tillbaka i soffan och undrar hur i hela friden hela Sverige ska överleva och hur alla magiska ord om landsbygdsutveckling och samverkan i Sverige ska ta fart på riktigt när det bli så fel. Land gör allt i all välmening och gör säkerligen massor av bra saker och bra innehåll, men här blir ni ett intressant fönster över hur tungrott många utanför storstäderna känner att ”Hela Sverige” är. Mest ord.

Källa: https://www.land.se/info/kontakta-land/

 

____

Johan Sjökvist AB
Konsult inom Public Affairs & PR, strategisk kommunikation, ledning & utveckling

Bred erfarenhet med kompetens inom
– Politik och opinionsbildning
– Regional utveckling
– Kommunala, regionala och nationella beslutsprocesser
– Projektfinansiering och EUs strukturfonder
– Offentliga bolag och offentligt hel- eller delfinansierade verksamheter
– Investeringsfrämjande
– Näringslivsutveckling

johansjokvist.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.