Vi står upp oavsett vad.

1984 gick vi upp. Vi är kvar här ännu idag. 96 tog vi guldet och fler ska det bli. Vi står upp oavsett vad. Några meningar ni kanske känner igen. Rättare sagt, en ramsa ni kanske känner igen. Den visar vad som står på spel. Allt och inget.

Det har varit en konstig höst. En riktigt konstig höst. Alla var vansinniga. Fagervall skulle kickas, alla skulle avgå. Ingen gick. Ingen fick gå. I början. Cheese trodde på att allt vänder. Fagervall också. De enda som gjorde de få poängen var de väntade poängkungarna. Sen vände allt. Men Per Savilahti-Nagander, luleåhjärtat nummer 1 – fick dra. Och när det vände var det Jonathan Granström och Fabbe som stod för poängen. Ja, och så fick en sportdirektör packa väskan med en sällan skådat inkompetent kommunikativ hantering som följd.

Jag vet inte var jag ska börja. Jag pratade om utrensning tidigare. Jag står fast vid det. Det är något som inte stämmer. Kanske görs det rätta. Kanske är det ett förfall i jakt på snabba förväntade framgångar. Att skicka i väg Savva, oavsett om han nu kanske ville det eller vad som hände, är en signal jag blev och fortsatt blir så trött av. Spelare som inte håller ska inte spela i Luleå Hockey. Spelare som gör det ska vara kvar, allra speciellt spelare med medfött luleåhjärta.

Och det där med kommunikationen kring när Thor Stöckel fick packa sina skrivbordsgrejer i en låda och gå hem… det gör ont att en till synes så professionell organisation kan underskatta strategisk kommunikation så oerhört. Oavsett vad som ska berättas eller som händer måste kommunikationen vara högsta prioritet. Det handlar inte om vad man säger, utan minst lika mycket om när man säger saker och vem som gör det. Men mest handlar det om att kommunikation måste styras utifrån hur det man vill eller måste berätta kan uppfattas utifrån – hos sponsorer, allmänhet och supportrar. Kommunikation av beslut och handlanden måste många gånger ha högre prioritet än själva besluten. Har man inte den planen går det som det gick. Det var sorgligt. Och ovärdigt.

Det var sorgligt. Och ovärdigt.

Nåja. Luleå Hockey handlar om allt och inget. När vi förlorar mår jag dåligt och när vi vinner mår jag riktigt bra. Men däremellan är livet vackert. Den konstiga hösten har på riktigt tagit sig sista 15 matcherna. Det var en riktig besvikelse att åka ut ur CHL men har i stället gett ett stabilt och värdigt spel sista tiden. Och poängen har ramlat in. Men säsongen är lika lång nu som vi pratade om att den var i höstas. Det kommer en dipp till och det gäller att stå ut och hitta vägar att vinna även då. Det här är inget guldlag, både Frölunda och Skellefteå är klassen bättre i det stora hela.

Det är klart det handlar om att vinna och att guldet återigen ska hem till Norrbotten. Det är klart att alla blir urlakade på känslor när höstens misär spelades upp. Det var smärtsamt och det är lika smärtsamt när man inte riktigt förstår vad som händer när det vackra som det alltid pratats om – vikten av spelare med hjärtat i Luleå och Norrbotten – visar sig mest vara snömos när det ställs mot dagliga sportsliga utmaningar.

I mina ögon är guld viktigt. Men inte så viktigt att vi får tappa vår identitet. Vi måste börja slussa in juniorer i vårt lag och inte låta 7-8 stycken per säsong få några byten då och då. Jag fattar inte den taktiken alls. Låt några få ordentligt med speltid och bli varma. Låt Linus Nässén (som inte heller är norrbottning ska sägas), Anton Toolanen och Isac Lundeström få köra på ordentligt och klocka runt 10 min per match. Och låt Jaros verkligen ta plats.

Guld eller inte. Märkliga beslut och kommunikation man kan ha mycket att önska av. Så står vi upp oavsett vad. För det här handlar om att vinna, men inte på vilket sätt som helst. Om det bara var guld vi fans krävde hade vi gått hem för längesen. Vi tror på Luleå Hockey som företeelse. Inte bara som ett vackert hockeylag som ska vinna guld. Så vi kommer att stå upp.


Spelarna då, här är min syn på hela gänget som rullat runt på isen hittills:

Målvakter
Joel Lassinantti
Stabil men lite hämmad av skador som ger osäkerhet. Visat sista matcherna vem som bestämmer, men utan att vara riktigt utmanad.

Daniel Larsson
Slut. Jag har sagt det innan säsongen och fortsätter. Att inte ersätta Larsson från början var ett jättemisstag. Skadebenägen och ojämn. Kan vara helt briljant till att sila allt. Det håller inte. Spelar nästa år i en mellaneuropeisk liga eller har lagt av.

Samuel Ward
Gjort två riktigt bra matcher i A-lagströjan och jag är bara ledsen över att han inte får spela mer i Asplöven. Stabil och trygg målvakt lik Lassi som kanske inte gör alla fladderräddningar.

Filip Gustavsson
Nästa års JVM-målvakt, åtminstone en av tre. Lugn och kommer vara nummer två efter Lassi nästa år.

Backar
Ilari Melart
Spelat upp sig väsentligt, men från början en katastrof. Slog bort puckar, satt och nötte utvisningsbänk och agerade mest rundningskon. Sista 10 matcherna spelat avvaktande och stabilt.

Brendan Mikkelson
Som jag väntat mig. Slår sällan bort puckar och är trygg i egen zon. Kunde vara lite kaxigare på offensiv blå.

Marcus Oskarsson
Suck. Förlåt. Jag kommer vara otrevlig nu trots att jag bara älskar luleåkillar med hjärtat på rätt ställe. Men kompetensen måste finnas. Den finns inte här. Har inte visar någonting i år, inte i fjol och inte tidigare. Var knappt ens ledande i Asplöven i fjol. Ska vara en offensiv kraft, men de gånger han prickat mål hittills i år går att räkna på en hand. Det går inte tyvärr. Ut. Ny in.

Jan Sandström
Alltid stabil. Är så klart på väg ner lite, men gör sällan bort sig.

Craig Schira
Började sanslöst bra mot nollmotstånd. Fick motstånd, och gick bort sig i 15 matcher. Rent kass emellanåt. Sista 15 matcherna kanske lagets bästa back. Väger av, går offensivt och försöker. Rätt. Går bort sig då och då, men backkollegan sopar upp.

Jonathan Sigalet
Kung. Luleås nya Janne Sandström.

Pontus Själin
Bedrövligt lite chanser pojken fått. Spelskicklig, men vad gör det om han inte får visa det. Att inte spela Själin innan Oskarsson är så obegripligt så att klockorna stannar.

Christian Jaros
Tre matcher har pojken fått. Skandal. Måste finnas något annat än det sportsliga som styr det. Är klasser bättre än Oskarsson och Själin, även om det är en annan backtyp. Kapten i slovakiska JVM-laget och var nära att slå sig in i Slovakiens VM-lag i våras.

Per Savilahti-Nagander
Om han var bra i höst? Nej. Om han var sämre än Ilari Melart? Inte ens nära. Ovärdig sorti för en av de stora.

Forwards
Peter Cehlárik
Han jag trodde skulle slå igenom i år. Enorm potential och vältränad, men ruskigt ojämn. Fantastisk långa stunder, men helt osynlig en del matcher. Vill se honom mer i ledande roll i powerplay.

Victor Ekarv
Otäck smäll mot huvudet. Men är inte riktigt mogen för spel i SHL ännu, åtminstone inte i ett ledande lag. Fin hockeyblick och det är rätt att han får spela mycket i Asplöven. Men är knappast kvar i Luleå nästa år.

Karl Fabricius
Ja vad säger man. Stämplar alltid in på jobbet och sliter. Viktig.

Johan Forsberg
Började likt många riktigt svag, men man måste imponeras av den frenesi och arbetarkapacitet han har. Han och Fabbe trycker oftast ned motståndarna i anfallszon.

Jonathan Granström
Överlägset bäst i laget under kristiden. Gör precis det han ska. På väg att bli en legend.

Johan Harju
Att sätta kaptensbindeln på honom kändes konstigt. Jobbar och sliter men får ut alldeles för lite.

Anton Hedman
Varit osynlig tidvis men precis som hela laget gått till nya klarheter sista matcherna.

Jacob Lagacé
Mina farhågor var att han inte riktigt orkar med SHL-tempot och hård checking. Jag tycker jag hade rätt. Får det att stämma ibland och gör inte bort sig, men undrar om han är kvar hela säsongen.

Isac Lundeström
En framtida storspelare och ledande i sin åldersgrupp i Sverige. Väldigt ung ännu men så pass mogen att han måste få fler chanser.

Christopher Mastomäki
En överraskning. Och så klart pinsamt att han inte fick chansen åtminstone i JVMs bruttotrupp.

Jacob Micflikier
Gått från att ligga och vänta på avslut till att arbeta sig fram till avslut. Kunde producera mer men överlag skött sig bra.

Lennart Petrell
En av mina favoriter. Gör sällan en dålig match men jag tycker han används på fel sätt. Jag vill inte ha honom i en checking line utan istället spela i en producerande lina. Har väldigt mycket hockey i sig och bör nyttjas mer till det i kombination med sitt kraftfulla och oömma spel.

Toni Rajala
Besvikelse. Briljant i korta stunder, men åker mest omkring och funderar.

Bill Sweatt
Omöjligt att tycka någonting om. Har ju knappt spelat.

Emil Sylvegård
Spelat upp sig efter en väldigt anonym inledning.

Anton Toolanen
Fått chansen mer och mer i och med skadorna. Senast mot Modo borta riktigt bra. Mogen och klok i sitt spel.

Lucas Wallmark
Enormt mycket jämnare i år än i fjol. Spelar stor hockey emellanåt men kan plockas bort ganska lätt av motståndarna. Är ännu väl vek och behöver bygga på mer kraft och styrka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.